Antena Meniu Search
x

Washingtonul blochează la ONU numirea ca emsiar a unui fost lider palestinian

Statele Unite au blocat vineri la ONU numirea fostului premier palestinian Salam Fayyad ca emisar al Naţiunilor Unite în Libia, potrivit unor diplomaţi, scrie AFP.

 Statele Unite au blocat vineri la ONU numirea fostului premier palestinian Salam Fayyad ca emisar al Naţiunilor Unite în Libia, potrivit unor diplomaţi, scrie AFP.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a informat în această săptămână Consiliul de Securitate despre intenţia sa de a-l numi pe Salam Fayyad în fruntea unei misiuni în Libia pentru a ajuta la reluarea discuţiilor asupra unui acord politic fragil.

"De mult timp, Naţiunile Unite au favorizat pe nedrept Autoritatea Palestiniană în detrimentul aliaţilor noştri din Israel", a subliniat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-un comunicat, exprimându-şi "decepţia" în legătură cu această numire.

"Statele Unite nu recunosc în momentul de faţă un stat palestinian şi nu sprijină semnalul pe care această numire l-ar trimite Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, încurajăm cele două părţi să îşi unească direct eforturile pentru a găsi o soluţie", a adăugat ea.

Pe acelaşi subiect

"Pe viitor, Statele Unite vor acţiona, şi nu vor face doar să vorbească, pentru a îşi sprijini aliaţii", a mai spus reprezentanta Statelor Unite, unul dintre cei cinci membri permanenţi şi care din acest motiv dispun de drept de veto.

Secretarul general al ONU dăduse termen până vineri Consiliului de Securitate să studieze propunerea sa.

Salam Fayyad, 64 de ani, a fost prim-ministru al Autorităţii Palestiniene între 2007 şi 2013 şi, de asemenea, ministru de finanţe de două ori.

El urma să îl înlocuiască pe germanul Martin Kobler, emisar al ONU în Libia din noiembrie 2015.

A fost prima numire majoră a unui emisar într-o zonă de conflict de către Antonio Guterres de la preluarea mandatului său la 1 ianaurie.

După alegerea sa, dar înainte de a se instala la Casa Albă, Donald Trump a criticat o rezoluţie a ONU adoptată în decembrie - pe fondul abţinerii Statelor Unite - care cerea încetarea colonizării israeliene.

Ulterior Nikki Haley a promis în faţa ONU să apere interesele Israelului, mai scrie AFP.

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Washingtonul blochează la ONU numirea ca emsiar a unui fost lider palestinian