Antena Meniu Search
x

Zeci de loturi de medicamente pentru tensiune arterială, retrase din farmaciile din Anglia întrucât conțin o substanță cancerigenă

Zeci de loturi de medicamente pentru tensiunea arterială au fost restrase din farmacii de oficialii britanici din domeniul sănătății, din cauza contaminării cu o substanță chimică care poate duce la apariția cancerului, pe termen lung.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 17.06.2021, 15:58

Zeci de loturi de medicamente pentru tensiunea arterială, retrase din farmaciile din Anglia întrucât conțin o substanță cancerigenă
Zeci de loturi de medicamente pentru tensiunea arterială, retrase din farmaciile din Anglia întrucât conțin o substanță cancerigenă - Profimedia Images

Autoritatea competentă în domeniul medicamentului din Marea Britanie (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency = MHRA), a emis joi o rechemare pentru 31 de loturi de medicamente care conțin Irbesartan și 2 loturi de medicamente care conțin Losartan din cauza contaminării cu o substanță care poate crește riscul de cancer la persoanele care iau aceste pastile.

Medicamentele retrase din farmacii conțin azido-tetrazol

Medicamentele afectate conțin azido-tetrazol, au dezvăluit șefii sănătății. Oficialii guvernamentali au avertizat că substanța - considerată de unii drept cea mai explozivă substanță chimică din lume - poate crește riscul de cancer, scrie Daily Mail.

Dar MHRA a insistat că măsura nu este decât o măsură de precauție și nu există nicio dovadă că ar fi cauzat vătămări pacienților.  

Pe acelaşi subiect

MHRA a îndemnat britanicii care iau aceste pastile să nu oprească tratamentul, fără să-și consulte medicul de familie. ”Oprirea bruscă a medicamentelor pentru hipertensiune arterială poate fi riscantă, astfel încât pacienții sunt sfătuiți să nu oprească niciun tratament fără a consulta echipa de asistență medicală”, se arată în comunicatul MHRA.

Loturile afectate, puse în carantină pe durata anchetei

MHRA a contactat deja deținătorii de licențe din Marea Britanie pentru loturile afectate, cărora li s-a cerut să pună în carantină stocul afectat în timp ce ancheta continuă. 

Unele dintre pastilele contaminate sunt pe piață de aproape doi ani. Acesta este cel mai recent apel dintr-o serie de rechemări care au vizat acest timp de medicamente, care ar fi putut fi expuse substanțelor chimice cauzatoare de cancer în fabricile din China și India. 

Alte pastile pentru tensiunea arterială care conțin Losartan și Irbesartan sunt încă disponibile pe piață.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Zeci de loturi de medicamente pentru tensiune arterială, retrase din farmaciile din Anglia întrucât conțin o substanță cancerigenă