Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Zeci de români s-au dat drept refugiaţi ucraineni, în Germania, pentru a primi ajutoare sociale. Cum au fost prinşi cu minciuna

Mai mulţi români care pretindeau că sunt refugiați din Ucraina au fost prinși în Germania. Conaţionalii susţineau că erau plecați din zona de conflict și cereau sprijinul autoritatilor străine. Au avut parte de toate condițiile: cazare, mâncare și ajutoare la orice oră.     

de Redactia Observator

la 15.02.2024 , 12:03

Problema a apărut când mai mulți voluntari și-au dat seama că mulți dintre aşa zişii refugiați nu vorbeau ucraineană, ceea ce le-a și atras atenția. Doar în sud-vestul țării au fost găsite peste 1.300 de persoane care nu veneau din Ucraina, ci doar pretindeau acest lucru.

Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, un total de 700.000 de ucraineni din Germania beneficiază în prezent de alocaţii de la stat. 

Sute de mii de ucraineni sunt refugiaţi în Germania, după invazia Rusiei 

Vezi și

Invazia Rusiei asupra Ucrainei lansată în luna februarie 2022 a declanşat cea mai mare criză de refugiaţi din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Sute de mii de ucraineni sunt înregistraţi ca refugiaţi de război în Germania şi în alte ţări. Oficial, bărbaţii între 18 şi 60 de ani apţi de serviciu militar nu pot părăsi ţara, dar mulţi au reuşit totuşi să plece.

Pe acelaşi subiect

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că există 3,7 milioane de persoane strămutate intern în Ucraina şi încă 6,3 milioane de refugiaţi în alte ţări.

"Zece milioane de oameni care nu locuiesc în casele lor", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, la sfârşitul lunii trecute. Printre aceştia se numără 1,3 milioane de ucraineni aflaţi în Rusia, cifră raportată de guvernul rus.

Planul lui Zelenski pentru a-i întoarce pe ucraineni în ţară

Volodimir Zelenski vrea ca banii din ajutoarele sociale distribuite refugiaților ucraineni în diferite țări europene să fie trimişi direct la bugetul ucrainean, iar Kievul să fie cel care îi distribuie. Președintele ucrainean consideră că o astfel de abordare ar sprijini economia ucraineană. 

Într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune public german ZDF,  şeful statului ucrainean a spus că ajutorul european pentru refugiații ucraineni ar trebui distribuit prin intermediul guvernului de la Kiev. Jurnalistul german care l-a intervievat pe Zelenski a menționat că doar în Germania au ajuns 200.000 de bărbați ucraineni cu vârstă de armată și a întrebat dacă guvernul german ar trebui să ia în considerare reducerea asistenței sociale pentru acești bărbați, astfel încât banii economisiți să poată fi folosiți pentru a sprijini direct Ucraina.

"Dacă guvernul vrea să-i ajute pe ucraineni, este admirabil. De exemplu, cineva care a părăsit țara şi s-a stabilit în Germania de unde primeşte bani. Și vă mulțumim că ne susțineți cetățenii. Dar uneori, oamenii primesc sprijin atât de la noua lor țară de reședință, cât și de la guvernul ucrainean. Se întâmplă. Nu vorbesc în mod specific despre ucrainenii din Germania aici, ci descriu idei generale. Am spus întotdeauna că ar fi ar fi mult mai bine pentru noi dacă Germania ar sprijini ucrainenii adăugând bani la bugetul ucrainean. Apoi, Ucraina ar redistribui acești bani în funcție de locul în care se află această persoană", a declarat Zelenski. 

Preşedintele ucrainean a explicat că, în prezent, o parte din banii Ucrainei rămân în Europa pentru că atunci când oamenii au fugit de război și-au luat banii cu ei. Apoi, când UE a început să ajute refugiații ucraineni, banii care s-au dus pe sprijinirea ucrainenilor au rămas de fapt tot în străinătate și s-au revărsat în economiile altor state. "În cele din urmă, banii noștri au plecat, iar banii europeni au rămas acolo unde au rămas cetățenii ucraineni. Adică în afara teritoriului ucrainean. Nu am nicio problemă cu asta. Vreau doar să ținem cont de acest fapt. Când lumea vorbește despre sprijinul financiar pentru ucraineni, aș dori să le reamintesc unde ajung cei mai mulți bani", a menționat Zelenski. Liderul ucrainean respins generalizările despre refugiații ucraineni. "Există mulți factori în joc. Oamenii au plecat din diverse motive. Unor bărbați de vârstă militară li s-a acordat permisiunea oficială de a ieși. Pe lângă persoanele care nu au avut vârsta de mobilizare, sunt cei care au plecat mai devreme și cei în învățământul superior, dintre care majoritatea sunt scutiți de serviciul militar". 

Președintele a mai adăugat că le este foarte recunoscător acelor ucraineni care se întorc acasă, lucrează, plătesc taxe, stimulează economia și ajută Forțele Armate ale Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Zeci de români s-au dat drept refugiaţi ucraineni, în Germania, pentru a primi ajutoare sociale. Cum au fost prinşi cu minciuna