Antena Meniu Search
x

Ucrainenii refugiaţi în România vor beneficia de ajutor din partea statului până la sfârşitul lunii martie 2024

Război în Ucraina. Cetăţenii ucraineni refugiaţi în România vor beneficia de asistenţă umanitară din partea statului român până la sfârşitul lunii martie 2024, a stabilit Guvernul în şedinţa de joi printr-o ordonanţă de urgenţă, transmite Agerpres

de Redactia Observator

la 05.10.2023, 18:36

Ucrainenii refugiaţi în România vor beneficia de ajutor din partea statului până la sfârşitul lunii martie 2024
Ucrainenii refugiaţi în România vor beneficia de ajutor din partea statului până la sfârşitul lunii martie 2024 - Shutterstock

Proiectul de OUG aprobat de Executiv prevede modificarea articolului I alineat (11) din OUG nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi in situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

"Guvernul a prelungit perioada de acordare a asistenţei umanitare pentru refugiaţii din Ucraina de la sfârşitul anului 2023 până la 31 martie 2024, prin ordonanţa de urgenţă adoptată în şedinţa de astăzi. Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor forfetare prevăzute de OUG nr.15/2022 şi stabilite prin HG nr.368/2023 rămân nemodificate", se arată într-un comunicat al Executivului.

Finanţarea sumelor forfetare se va face din fonduri europene

Finanţarea acestor sume forfetare se va face din fonduri europene, precizează sursa citată.

Pe acelaşi subiect

"Comisia Europeană a lansat în luna iunie un apel de proiecte pentru România, Bulgaria, Cehia, Polonia şi Slovacia, cu o finanţare din Facilitatea tematică a Fondului Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI) 2021-2027. Termenul de transmitere a aplicaţiilor către Comisie a fost prelungit până la data de 13 octombrie 2023. Bugetul total alocat de Comisie acestui apel este de 50 de milioane de euro. Aplicaţiile trebuie să conţină un buget estimat de minim 7 milioane de euro şi de maximum 20 de milioane de euro", se arată în comunicat.

CE condiţionează depunerea apelurilor de existenţa unui cadru legislativ naţional clar definit

Totodată, în ceea ce priveşte finanţarea acţiunilor, Comisia Europeană condiţionează depunerea apelurilor de existenţa unui cadru legislativ naţional clar definit, referitor la modalitatea de acordare a sumelor forfetare şi pentru anul 2024.

"Este necesar, aşadar, ca până la această dată România să aibă creat cadrul normativ, la nivel primar, care să permită acordarea de sprijin sub forma sumelor forfetare pentru acoperirea costurilor de cazare, pentru cetăţenii străini şi apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, ceea ce s-a concretizat prin actul normativ adoptat astăzi", se mai spune în comunicat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Ucrainenii refugiaţi în România vor beneficia de ajutor din partea statului până la sfârşitul lunii martie 2024