Antena Meniu Search
x

Zelenski acuză NATO de "lipsă de respect". Ar fi încercat până în ultimul moment să-i convingă pe aliați să rescrie comunicatul final al summitului de la Vilnius

Summitul de la Vilnius. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns astăzi că "nu a existat nicio pregătire" cu privire la invitaţia ca Ucraina să se alăture NATO, la deschiderea summitului de la Vilnius, relatează The Guardian. De asemenea, surse NATO au declarat că Zelenski ar fi încercat până în ultimul moment să-i convingă pe aliați să rescrie comunicatul final al summitului. 

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 17:06

Zelenski acuză NATO de "lipsă de respect". Ar fi încercat până în ultimul moment să-i convingă pe aliați să rescrie comunicatul final al summitului de la Vilnius
Zelenski acuză NATO de "lipsă de respect". Ar fi încercat până în ultimul moment să-i convingă pe aliați să rescrie comunicatul final al summitului de la Vilnius - Profimedia Images

Volodimir Zelenski i-a acuzat pe liderii NATO că au arătat lipsă de respect față de Ucraina, pentru că au refuzat să-i ofere un calendar pentru momentul în care va fi invitată să se alăture alianței militare, într-un ultim efort de a câștiga o concesiune privind calitatea de membru la începutul summitului de  Vilnius. 

Președintele ucrainean s-a plâns că "nu există nicio disponibilitate" de a invita Ucraina să se alăture NATO, dând Rusiei ocazia "de a-și continua teroarea", lăsând deschisă posibilitatea de a negocia viitoarea aderare a Ucrainei la NATO în orice acord de pace.

Zelenski: Ucraina "merită respect"

Liderii NATO reuniți la Vilnius trebuiau să fie de acord cu declarația finală a summit-ului marți după-amiază și să o facă publică seara, dar Zelenski a sugerat că a văzut o parte a textului final, spunând că "anumite aspecte au fost fără Ucraina". Ucraina "merită respect", a spus Zelenski. A susținut de asemenea că liderii NATO vor pune condiții suplimentare pentru calitatea de membru a țării sale, cel mai probabil insistând că Ucraina a suferit anumite reforme anticorupție și pro democrație.

"Se pare că nu există nicio disponibilitate nici de a invita Ucraina la NATO și nici de a o face membră a alianței", a spus președintele într-o declarație publicată pe rețelele de socializare la ora prânzului. Surse NATO au spus că cred că Zelenski a încercat să provoace până în ultimul moment o rescriere a declarației sau a comunicatului final al summitului înainte de încheierea reuniunii de miercuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Zelenski acuză NATO de "lipsă de respect". Ar fi încercat până în ultimul moment să-i convingă pe aliați să rescrie comunicatul final al summitului de la Vilnius