Antena Meniu Search
x

Video Corespondență Bianca Iacob de la Vilnius: Primele decizii luate la summit-ul din Lituania. Planul prin care teritoriul NATO va fi apărat

Summit-ul NATO de la Vilnius. Reporterul Observator Bianca Iacob a urmărit toate discuţiile de la summitul NATO din Lituania, acolo unde secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a vorbit despre aderarea Ucrainei și condițiile pe care Kievul trebuie să le îndeplinească.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 12.07.2023, 17:06

Vezi și

"Secretarul General al NATO a anunțat astăzi, după primul Consiliu Nord-Atlantic, că Alianța are în acest moment cel mai cuprinzător plan de apărare de după Războiul Rece încoace, pentru a putea contracara principalele amenințări din acest moment: Rusia și terorismul. Vorbim așadar despre cei 300.000 de militari la nivel înalt de pregătire gata să intervină în orice moment pe trei regiuni: regiunea nordică, centrală și Mediterană, la pachet cu Marea Neagră. Vorbim de planuri secrete, acestea sunt lucrurile care pot fi spuse în mod public acum. S-a trecut de la discuții la planuri concrete în cazul în care va fi nevoie să se intervină pentru ca fiecare centimetru al Alianței să poată fi apărat. Au fost, desigur, și alte anunțuri făcute de către Jens Stoltenberg, în ceea ce privește partea de Ucraina. A ajuns aici la Vilnius președintele ucrainean Volodimir Zelenski, va ajunge la Palatul Prezidențial din Vilnius unde va avea o cină informală cu liderii de stat și șefii de guvern care fac parte din Alianță. Anunța astăzi Jens Stoltenberg că se trece, după ziua de mâine, când va fi inaugurat Consiliul NATO-Ucraina, la o relație de la egal la egal între Alianța Nord-Atlantică și Ucraina și speră ca aliații să aprobe un plan de măsuri prin care să fie acordat un plan de ajutor pentru Ucraina", a transmis reporterul Observator Bianca Iacob.

Aderarea Ucrainei la NATO, doar după ce Kievul câștigă războiul. Anunțul lui Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat luni după-amiază, după o primă reuniune a liderilor alianţei, că Ucraina este invitată să adere la NATO "atunci când condiţiile o vor permite”, iar, între timp, membrii blocului militar au decis să renunţe ca Kievului să i se mai dea un Plan de acţiuni în vederea aderării (MAP), făcând ca aderarea Ucrainei să treacă de la un proces în doi paşi la unul într-un singur pas.

De asemenea, Stoltenberg a anunţat că nou înfiinţatul Consiliu NATO-Ucraina va avea prima reuniune chiar miercuri, iar în acest organism membrii au statut "egal".

Pe acelaşi subiect

Şeful NATO a arătat că, împreună cu decizia de a furniza Ucrainei şi un "sistem multiaerian", acestea sunt cele trei elemente ale unui pachet prin care aliaţii au găsit de cuviinţă să aducă Ucraina "mai aproape de NATO". Cu toate acestea, Stoltenberg a fost cât se poate de clar: "Dacă Ucraina nu câștigă, nu are sens să discutăm despre aderarea la NATO".

Invitația de aderare la NATO, doar după ce toți membrii vor fi de acord și condițiile îndeplinite

NATO va adresa Ucrainei o invitaţie de a se alătura alianţei militare atunci când "membrii sunt de acord şi sunt îndeplinite condiţiile", a declarat marţi secretarul general Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă.

"Astăzi, aliaţii au convenit asupra unui pachet care are trei elemente centrale, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO. În primul rând, un nou pachet multianual de asistenţă pentru Ucraina, pentru a permite tranziţia de la era sovietică la standardele NATO în materie de pregătire şi doctrine, în scopul facilitării reconstrucţiei sectorului ucrainean al apărării. (...) În al doilea rând, noul Consiliu NATO-Ucraina, un forum de consultări în situaţii de criză şi decizii. Ne vom reuni de pe poziţii de egalitate. Aştept să avem sesiunea inaugurală mâine, cu participarea prepedintelui Volodimir Zelenski", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit Mediafax, în conferinţa de presă organizată după prima sesiune a summitului NATO de la Vilnius.

"În al treilea rând, reafirmăm că Ucraina va deveni membră a NATO. Am stabilit să eliminăm cerinţele din cadrul Planului de Acţiune pentru Integrare. Acest lucru va modifica parcursul Ucrainei spre integrare, trecându-se de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Am stabilit clar că vom emite o invitaţie adresată Ucrainei pentru a deveni membră NATO când aliaţii vor fi de acord şi când vor fi îndeplinite toate condiţiile. Acesta este un pachet de susţinere important pentru Ucraina şi un parcurs clar pentru a deveni membră NATO", a precizat Stoltenberg.

Prin renunţarea la MAP - o listă de obiective politice, economice şi militare pe care alte state din Europa de Est a trebuit să le îndeplinească înainte de a adera la alianţă - se înlătură practic un proces birocratic şi prin aceasta Ucraina va avea aderarea accelerată, a explicat Stoltenberg.

Volodimir Zelenski s-a supărat pe Alianța Atlanticului de Nord

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat marţi NATO, pentru că întârzie aderarea ţării sale. El spune că este "fără precedent și absurd" să nu existe un calendar pentru aderarea Ucrainei.

Volodimir Zelenski a catalogat drept "absurd" faptul că nu există un calendar pentru aderarea Ucrainei la NATO. Liderul de la Kiev pare să fie dezamagit că liderii alianţei nu au stabilit un calendar concret de aderare a Ucrainei la NATO. 

"Este fără precedent și absurd faptul că nu este stabilit un interval de timp nici pentru invitație și nici pentru aderarea Ucrainei", a criticat el într-un mesaj puternic pe Twitter.  "Se pare că nu există disponibilitate nici de a invita Ucraina la NATO și nici de a o face membră a alianței", a mai scris supărat Zelenski.

Mesajul integral în care Zelenski critică NATO

"Îi apreciem pe aliații noștri. Apreciem securitatea comună. Și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba de respect. Dar și Ucraina merită respect. Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite texte fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că aceste texte au legătură cu invitația de a deveni membru NATO, nu cu aderarea Ucrainei.

Este fără precedent și absurd faptul că nu este stabilit un calendar nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. În același timp, se adaugă o formulare vagă despre "condiții" chiar și pentru invitarea Ucrainei. Se pare că nu există nicio disponibilitate pentru a invita Ucraina în NATO, nici de a o face membră a Alianței.

Asta înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO cu prilejul negocierilor cu Rusia. Și pentru Rusia, asta înseamnă o încurajare pentru a-și continua teroarea. Incertitudinea este slăbiciune. Și voi discuta deschis despre asta la summit" este mesajul integral al lui Zelenski. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Zelenski urmează să participe miercuri la întâlnirile cu liderii NATO de la Vilnius. Liderul de la Kiev a transmis zilele trecute că nu se așteaptă ca Ucraina să se alăture NATO înainte de încheierea războiului actual, dar consideră că aderarea este singura garanție că Rusia nu va lansa o nouă invazie în viitor. El a indicat înainte de summit că nu va participa la Vilnius dacă nu se fac pași semnificativi în acest scop.  

De ce există fricțiuni cu privire la aderarea Ucrainei la NATO

În primul rând, Ucraina acceptă că nu se poate alătura alianţei atât timp cât este în război cu Rusia, deoarece țările NATO trebuie să se apere reciproc. Dar membrii NATO au păreri diferite cu privire la aderarea Ucrainei după încheierea războiului. 

Marea Britanie dorește ca aderarea să fie accelerată, iar statele baltice și ţările est-europene vor ca alianța să clarifice ce condiții suplimentare trebuie să îndeplinească Ucraina, notează BBC. 

Alţi aliați, printre care SUA și Germania, sunt mai precauți. Ei vor ca Ucraina să rezolve problemele legate de corupție, să consolideze sistemul judiciar și să asigure controlul civil în loc de cel militar.  De asemenea, sunt îngrijorați că aderarea Ucrainei ar putea arunca NATO în ​​război.

Ce obţine Ucraina de la summitul NATO din Vilnius

NATO a fost de acord încă din 2008 că Ucraina va deveni membră. Dar alianța nu a spus nici cum și nici când s-ar putea întâmpla acest lucru. Marile puteri vor dezbate la Vilnius acordarea unor garanții de securitate în stil israelian pentru Ucraina. Totodată va fi creat un consiliu special NATO-Ucraina, care va stabili o cale pentru aderarea Ucrainei, însă nu şi un calendar oficial. Kievul va putea convoca reuniuni ale alianței, dar nu va putea activa Articolul 5.

Franţa a anunţat că va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Scalp iar Germania a anunţat un pachet de 700 milioane de euro, care include lansatoare pentru Patriot, blindate Marder şi tancuri Leopard 1A5. Între timp, aderarea Suediei a fost tranşată aseară şi are nevoie doar de ratificarea Turciei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Corespondență Bianca Iacob de la Vilnius: Primele decizii luate la summit-ul din Lituania. Planul prin care teritoriul NATO va fi apărat