Antena Meniu Search
x

Volodimir Zelenski: Atacurile din Harkov sunt terorism de stat. UE: Armata rusă încalcă legile războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept terorism și ''crimă de război'' asaltul asupra oraşului Harkov iar UE acuză că bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii civile din Harkov încalcă legile războiului. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, susține că Vladimir Putin este „pregătit să folosească tactici barbare și fără discriminare împotriva civililor nevinovați” în Ucraina relatează BBC. 

de Redactia Observator

la 01.03.2022, 15:14

Cel puțin 10 persoane au murit și 20 au fost rănite în urma unui atac cu rachete în piața centrală a orașului Harkov, din estul Ucrainei. Alte zeci au fost salvate de sub dărâmături, a anunţat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență, potrivit BBC. ”Molozul este în curs de curăţare şi vor fi şi mai multe victime şi răniţi'', a spus consilierul ministrului de interne Anton Gheraşcenko într-o postare pe rețelele de socializare. În urma atacului, mai multe clădiri din Piața Libertății din Harkov au fost distruse. 

”Racheta care a vizat piața centrală din Harkov este o terorism total, nedisimulat. Rusia este un stat terorist. Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita” a reacționat și președintele Volodimir Zelenski. 

Premierul britanic Boris Johnson acuză Rusia de atacuri „barbare și fără discriminare”

Premierul britanic Boris Johnson a susținut o conferință de presă la Varșovia cu premierul polonez Mateusz Morawiecki. Johnson a spus că „tragedia” pe care Marea Britanie și alte ţări au prezis-o s-a împlinit acum cu invazia lui Vladimir Putin şi că este mai rău decât se așteptau. Premierul britanic a numit războiul dus de Rusia în Ucraina un dezastru în curs de desfășurare pe continentul european. Johnson adaugă că „este clar că Putin este pregătit să folosească tactici barbare și fără discriminare împotriva civililor nevinovați pentru a bombarda blocurile înalte, pentru a lansa rachete în blocuri şi a ucide copii”. 

Pe acelaşi subiect

"Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii civile din Harkov încalcă legile războiului'', a scris marţi, pe Twitter, ;i şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. ''UE este alături de Ucraina în aceste momente dramatice", a adăugat el, citat de AFP.

Volodimir Zelenski: Atacurile de la Harkov sunt "terorism de stat", reprezentând "o distrugere conştientă a oamenilor" 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că atacurile asupra centrului oraşului Harkov de marţi dimineaţa şi distrugerea clădirii administraţiei locale reprezintă o "crimă de război şi o distrugere conştientă a oamenilor", calificându-le drept "terorism de stat", potrivit unui videoclip postat pe pagina oficială de Facebook a liderului ucrainean, relatează BBC.

"A fost în mod clar o crimă de război. Oraş paşnic. Zone rezidenţiale paşnice. Fără baze militare. Zeci de înregistrări ale martorilor oculari demonstrează că nu a fost o singură salvă falsă, ci reprezintă distrugerea deliberată a populaţiei. Ruşii ştiau unde trag". "Răul, înarmat cu rachete, bombe şi artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus economic. Trebuie să arătăm că omenirea este capabilă să se protejeze. Cred că trebuie să luăm în considerare închiderea completă a spaţiului aerian al Rusiei", a precizat el. "În 5 zile, 56 de rachete şi 113 rachete de croazieră au lovit Ucraina. Aceasta este prietenia lor frăţească, iar comunitatea internaţională ştie ce e de făcut", a adăugat el.

"Rusia a încălcat toate convenţiile internaţionale. Nimeni nu vă va ierta pentru uciderea poporului ucrainean nevinovat. Aceasta este Ucraina. Aceasta este Europa. Suntem în anul 2022", a subliniat Zelenski. "Kievul este special. Dacă protejăm Kievul, vom proteja statul. Aceasta este inima ţării noastre. Şi trebuie să bată în continuare. Şi va continua să bată, astfel încât viaţa să triumfe”, a mai menţionat şeful statului ucrainean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Volodimir Zelenski: Atacurile din Harkov sunt terorism de stat. UE: Armata rusă încalcă legile războiului