Antena Meniu Search
x

Zelenski, către Europa: Mulțumită Ucrainei, soldații voștri nu luptă cu Rusia. A cerut şi mai mult sprijin liderilor europeni

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski  a ținut un discurs în cadrul Summitului Comunității Politice Europene de la Granada, Spania. El s-a adresat liderilor europeni spunându-le că "mulțumită Ucrainei, soldații voștri nu luptă împotriva Rusiei".

de Redactia Observator

la 05.10.2023, 17:45

Zelenski, către Europa: Mulțumită Ucrainei, soldații voștri nu luptă cu Rusia. A cerut şi mai mult sprijin liderilor europeni
Volodimir Zelenski - Profimedia

Volodimir Zelenski le-a transmis celor peste 40 de lideri europeni reuniţi joi în oraşul spaniol Granada că este încrezător în continuarea sprijinului SUA pentru ţara sa şi a cerut asistenţă şi arme suplimentare pentru Ucraina în lupta acesteia contra agresorilor ruşi, informează Reuters.

Zelenski îi cere Europei mai mult sprijin împotriva Rusiei

Într-un discurs emoţionant, Zelenski a spus că elevii din Harkov (estul Ucrainei) învaţă de la distanţă sau participă la cursuri organizate în staţii de metrou de teama bombardamentelor ruse. ''Atât timp cât nu există un sistem de apărare aeriană deplin eficient, copiii nu pot merge în şcoli'', a declarat liderul ucrainean în faţa participanţilor la al treilea summit al Comunităţii Politice Europene, găzduit de Granada.

El şi-a exprimat încrederea în continuarea sprijinului Statelor Unite pentru Kiev, în pofida a ceea ce el a numit ''furtuna politică'' recentă de la Washington, unde liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis din funcţie marţi din cauza unei revolte a aleşilor din aripa dreaptă a propriului său partid care s-au opus deblocării acestor fonduri pentru Ucraina. ''Am încredere în America. Ei sunt un popor puternic cu instituţii solide şi o democraţie solidă'', a spus şeful statului ucrainean.

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski a subliniat că nu trebuie să i se permită liderului rus Vladimir Putin să-şi întărească armata, în caz contrar existând riscul ca Rusia să atace şi dincolo de Ucraina până în 2028. ''Să lăsăm să fie o ruină doar ambiţiile lui Putin, nu ţările noastre, nu oraşele noastre. Copiii din fiecare ţară merită să fie în siguranţă. Oriunde în ţară, nu numai în metrou, nu numai în adăposturile subterane, ci oriunde. Trebuie să facem posibil acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina câştigă'', a accentuat preşedintele ucrainean.

Zelenski, către liderii europeni: Mulțumită Ucrainei, soldații voștri nu luptă împotriva Rusiei

În discursul său, Zelenski a mai spus că Rusia "a făcut rău Moldovei", a încercat să "destabilizeze Georgia" și să "rupă părți din teritoriul Ucrainei".  El a făcut apel la unitatea europeană și le-a cerut participanților să dea un semnal clar privitor la victoria Ucrainei, astfel încât războiul să nu se extindă.

"Dragi colegi, datorită Ucrainei soldații voștri nu luptă împotriva Rusiei. Sunt sigur că niciunul dintre voi nu vrea să afle cum va fi dacă NATO trebuie să se ridice pentru unul dintre voi. Trebuie să câștigăm în Ucraina, astfel încât Putin să nu extindă această agresiune", a spus Volodimir Zelenski.

Pentru prima dată preşedintele american Joe Biden a sugerat miercuri că actuala criză politică de la Washington ar putea ameninţa ajutorul american pentru Ucraina. Congresul american, format din Senat cu majoritate democrată şi Camera Reprezentanţilor controlată de republicani, are la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate pentru a adopta un buget anual ce trebuie să includă noi fonduri din care Casa Albă să finanţeze sprijinul destinat Kievului.

Preşedinţia americană estimează la 24 de miliarde de dolari suma necesară pentru a continua sprijinirea efortului de război ucrainean. Fără a repeta asigurările obişnuite, conform cărora SUA vor continua să susţină Kievul "atât timp cât va fi necesar", preşedintele american a subliniat, în schimb, că este "în interesul (SUA) ca "Ucraina să reuşească" în faţa invaziei Rusiei. "Este extrem de important pentru SUA şi aliaţii noştri să ne respectăm promisiunile", a repetat Joe Biden, conştient de riscul oboselii, nu numai în Congres, ci, în general, în rândul opiniei publice americane.

Preşedintele democrat nu a dorit să spună cât timp ar putea SUA să continue să furnizeze asistenţă militară şi financiară dacă Congresul nu va adopta noi fonduri. El a indicat doar că Washingtonul are mijloacele pentru a finanţa "următoarea tranşă" de ajutor şi a sugerat că există "alte modalităţi" de a găsi fonduri, fără a oferi detalii suplimentare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Intenţionaţi să cumpăraţi mai multe produse româneşti dacă adaosul comercial la acestea va fi plafonat?
Observator » Stiri externe » Zelenski, către Europa: Mulțumită Ucrainei, soldații voștri nu luptă cu Rusia. A cerut şi mai mult sprijin liderilor europeni