Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după ce Rusia a lovit spitalul de copii din Kiev
Război în Ucraina. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă marţi după atacul de luni al Rusiei asupra Ucrainei, care a lovit un important spital de copii din Kiev şi a făcut numeroase victime, inclusiv minori, relatează DPA, citată de Agerpres.
Conform Unian, care citează Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), pentru a evita responsabilitatea, Moscova a declanşat o operaţiune amplă de dezinformare cu ajutorul media de stat şi al înalţilor săi responsabili, care dau vina pe antiaeriana ucraineană şi care susţin că, de fapt, acest spital ar fi fost parţial militar şi că astfel constituia o ţintă legitimă, dar dovezile de la locul tragediei infirmă afirmaţiile ruseşti.
Reuniunea de urgenţă a fost convocată de către Franţa şi de către Ecuador
Reuniunea de urgenţă a fost convocată de către Franţa, ţară cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate, şi de către Ecuador, care nu beneficiază de un statut asemănător, fiind programată să înceapă la ora locală 16:00 (20:00 GMT). Rusia a lansat luni atacuri în valuri cu rachete asupra mai multor oraşe ucrainene, omorând cel puţin 20 de persoane la Kiev şi 11 în oraşul Krivoi Rog (centru). Autorităţile au declarat că peste 125 de persoane au fost rănite.
Atacul asupra celui mai important spital pediatric al Ucrainei, Ohmatdet din Kiev, care dispune şi de o secţie oncologică, a zguduit Ucraina şi a provocat un val de condamnări pe plan internaţional, dar, ca de obicei, Moscova a negat că loveşte obiective civile în Ucraina. Administraţia militară a capitalei ucrainene a confirmat marţi decesul a patru copii în atacul rusesc de luni asupra Kievului, care a distrus parţial acest spital pediatric situat în cartierul Şevcenko din centrul Kievului, forţând evacuarea pacienţilor, potrivit EFE.
- Cine a lovit spitalul de copii din Kiev? ISW: În niciun scenariu ruşii nu pot scăpa de responsabilitatea atacului
- "Am plecat cu fiica mea pe coridor și a urmat a doua explozie". Mărturii sfâşietoare din interiorul spitalului...
- Imagine tulburătoare după atacul asupra spitalului din Kiev: copii grav bolnavi, trataţi direct pe trotuar....
"Printre morţi sunt şi patru copii", a indicat pe Telegram şeful administraţiei militare a capitalei, Serghei Popko. În total, 27 de persoane, între care cei patru minori, au fost ucise atunci când rachetele ruseşti au căzut asupra oraşului luni, în plină zi, rănind 117 civili. Doi angajaţi adulţi ai spitalului au fost ucişi în atac, potrivit lui Popko. Autorităţile de la Kiev au declarat o zi de doliu pe plan local, iar o campanie de donaţii a fost lansată pentru a finanţa reconstrucţia spitalului de copii, unde oamenii au adus şi pe parcursul nopţii trecute medicamente, apă şi alte articole de bază.
La câteva ore după atac, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a prezentat fotografii cu fragmente ale rachetei strategice de croazieră Kh-101 cu care Rusia a atacat spitalul de copii. O înregistrare video postată pe reţelele de socializare pare să arate cum racheta se îndreaptă direct spre spital, fără a fi interceptată de apărarea antiaeriană ucraineană, notează EFE.
Kievul nu a fost singurul oraş ucrainean atacat de Rusia luni. La Krivoi Rog, în regiunea Dnipropetrovsk (centrul Ucrainei), zece persoane au fost ucise de o rachetă rusească care a lovit o infrastructură industrială. O altă persoană a fost ucisă în capitala regională, Dnipro, când o altă rachetă a lovit o clădire cu mai multe etaje.
La fel ca la Kiev, autorităţile din Krivoi Rog au decretat marţi o zi de doliu pe plan local. În total, 38 de persoane au fost ucise luni la Kiev, Krivoi Rog şi Dnipro, ca urmare a atacurilor cu rachete ale Rusiei. Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării a avertizat marţi că diverse surse de propagandă ruseşti s-au activat pentru a deturna de la Rusia responsabilitatea pentru atacul asupra spitalului de copii din Kiev, difuzând inclusiv informaţii false potrivit cărora Ucraina ar fi utilizat o parte din acest spital pentru a trata soldaţi ucraineni răniţi sau că ar fi depozitat rachete în acest spital ori că antiaeriana ucraineană ar fi de vină.
Sursele ruseşti au difuzat pe scară largă filmarea şi imaginea unei rachete cu o secundă înainte ca spitalul Ohmatdet să fie lovit, iar unii bloggeri militari ruşi au transmis mesaje care să inducă în eroare, susţinând în mod fals că a fost o rachetă ucraineană de apărare antiaeriană, şi nu o rachetă rusească Kh-101, conform ISW. Traiectoria rachetei din înregistrarea video şi motorul turboreactor vizibil corespund cadrului rachetei Kh-101 ruseşti şi nu susţin afirmaţiile conform cărora ar fi fost un interceptor de apărare antiaeriană şi nici racheta nu pare să fie deteriorată de interceptorii de apărare antiaeriană, susţin experţii ISW. SBU a indicat, de asemenea, că numerele de serie ale componentelor rachetei corespund cu cele ale altor Kh-101 ruseşti lansate asupra Ucrainei.
Ce prevede Articolul 19 din Convenţia de la Geneva
Unii bloggeri militari ruşi au încercat să acrediteze versiunea că forţele ruse încercau de fapt să lovească uzina constructoare de rachete Artiom, situata la aproximativ 1,6 kilometri nord de Spitalul Ohmatdet, dar alte rachete ruseşti au lovit în realitate uzina în timpul atacului de luni, potrivit ISW. Multe dintre aceste operaţiuni false de dezinformare rusească nu ar absolvi forţele ruseşti de responsabilitatea legală sau morală pentru impactul loviturilor lor împotriva Ucrainei, chiar dacă ar fi adevărate, consideră analiştii ISW. Spitalul pentru copii Ohmatdet nu este un spital militar, este cel mai mare spital multidisciplinar pentru copii din Ucraina şi tratează până la 18.000 de copii pe an.
Articolul 19 din Convenţia de la Geneva privind protecţia persoanelor civile în timp de război, la care Rusia este semnatară, prevede că protecţia juridică internaţională a spitalelor civile nu încetează decât dacă spitalul întreprinde "acte dăunătoare inamicului". Mai mult, articolul 19 exclude în mod explicit prezenţa personalului militar bolnav sau rănit ca fiind un act "dăunător inamicului", subliniază ISW.
De asemenea, articolul 19 prevede că "inamicul" trebuie să trimită un avertisment în prealabil de a ataca un spital care ar adăposti o ţintă militară "periculoasă" şi nicio sursă rusă nu susţine că autorităţile ruse au emis un astfel de avertisment şi nici nu au oferit dovezi că un spital plin de copii bolnavi ar reprezenta o ameninţare iminentă pentru forţele ruse.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰