Antena Meniu Search
x

Curs valutar

60 de experţi americani cer NATO să nu mai facă paşi pentru aderarea Ucrainei: Stimulează Rusia să ducă un război nesfârşit - POLITICO

Război în Ucraina. 60 de analiști şi experți americani în politică externă au semnat o scrisoare adresată NATO prin care cer ca Ucrainei să nu i se mai promită aderarea la alianţă, săptămâna viitoare, la summitul de la Washington, argumentând că această strategie stimulează Rusia să ducă un război nesfârşit, relatează POLITICO

de Redactia Observator

la 05.07.2024 , 16:55

60 de experţi americani cer NATO să nu mai facă paşi pentru aderarea Ucrainei Stimulează Rusia să ducă un război nesfârşit - POLITICO 60 de experţi americani cer NATO să nu mai facă paşi pentru aderarea Ucrainei Stimulează Rusia să ducă un război nesfârşit - POLITICO - Profimedia

Zeci de experți americani în politică externă au cerut miercuri membrilor NATO să nu facă paşi către aderarea Ucrainei la summitul de pe 9-10 iulie, avertizând că acest lucru va pune în pericol SUA și pe aliații săi și va duce la ruperea coaliției. Grupul de analişti mai susţine că dacă Ucraina este admisă, un nou atac al Rusiei în viitor ar declanșa Articolul 5 al NATO, care cere aliaților să apere un membru atacat.

"Cu cât NATO promite mai mult că Ucraina se va alătura alianței odată ce războiul se va termina, cu atât mai mare va fi impulsionarea Rusiei de a continua războiul", se arată în scrisoarea publicată de POLITICO. "Provocările puse de Rusia pot fi gestionate fără a aduce Ucraina în NATO", se mai arată în document. 

Făcând paşi spre aderarea Ucrainei ar putea avea un efect opus, se precizează în scrisoare. "Ucraina va fi transformată într-un loc de confruntare prelungită între cele mai mari două puteri nucleare  ale lumii" şi va susţine neintenţionat discursul liderului rus Vladimir Putin potrivit căruia Rusia luptă împotriva Occidentului. 

Articolul continuă după reclamă

"Puntea" pentru aderera Ucrainei, un gest "periculos"

Pe acelaşi subiect

Redactarea scrisorii a fost organizată de William Ruger, președintele Institutului American de Cercetare Economică, și Stephen Wertheim, un membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Alți analiști nu sunt însă de acord. Săptămâna trecută, cercetătorii de la RAND Corp. au scris că aliații ar avea de câştigat oferind Ucrainei mai multă claritate cu privire la condițiile pentru viitoarea sa aderare la summit. Un alt think tank, Atlantic Council, a făcut şi el presiuni pentru aderarea Ucrainei la NATO, argumentând că i-ar dovedi Kievului că sprijinul occidental nu se va clinti.

Deşi nu iau decizii de politică NATO, profesorii şi analiştii din think tank-uri contribuie adesea la dezbaterea pe politică externă scriind articole de opinie și găzduind conferinţe în preajma evenimentelor majore precum următorul summit de la Washington.

Administrația Biden s-a abținut să sprijine aderarea imediată a Kievului, dar mai mulți oficiali de rang înalt au spus recent că în timpul summitului de săptămâna viitoare Ucrainei se va oferi "o punte" spre aderare. Deşi nu vor extinde Ucrainei o invitaţie, statele membre au decis să trimită un emisar special NATO la Kiev.

Totodată liderii ţărilor aliate urmează să adopte oficial la summit un plan pentru coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, pentru prima dată în cadrul unei misiuni oficiale intitulate NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU). Aceasta va avea cartierul general la Wiesbaden, în Germania.

De aproape un deceniu NATO este reprezentată oficială la Kiev, inclusiv printr-un birou de legătură şi printr-un centru de informare şi documentare care există de la finalul anilor 1990. Până acum, statele membre ale NATO şi-au coordonat ajutorul militar nu prin intermediul Alianţei, ci prin Grupul de contact pentru Ucraina, condus de SUA. Poziţia NATO este aceea că organizaţia nu este parte a conflictului între Rusia şi Ucraina.

Însă faptul că Grupul de contact se bazează pe coordonarea SUA a condus la sporirea îngrijorării în rândul aliaţilor europeni privind o revenire a lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, întrucât ei pun sub semnul întrebării disponibilitatea acestuia de a susţine eforturile de război ale Ucrainei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » 60 de experţi americani cer NATO să nu mai facă paşi pentru aderarea Ucrainei: Stimulează Rusia să ducă un război nesfârşit - POLITICO