Antena Meniu Search
x

Decizie fără precedent: Ziariștii New York Times și CNN au primit interdicție la Casa Albă

Corespondenţii CNN, New York Times şi ai altor instituţii importante de presă au fost excluşi de la o întâlnire cu ziariştii a purtătorului de cuvânt al Casei Albe. Incidentul, cu totul neobişnuit, a urmat unor noi atacuri verbale ale preşedintelui Donald Trump la adresa presei.

Vezi și

Corespondenţii CNN, New York Times şi ai altor instituţii importante de presă au fost excluşi de la o întâlnire cu ziariştii a purtătorului de cuvânt al Casei Albe. Incidentul, cu totul neobişnuit, a urmat unor noi atacuri verbale ale preşedintelui Donald Trump la adresa presei.

În opinia lui Trump, jurnaliştii care-l critică inventează ştiri şi citează surse inexistente.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a înlocuit obişnuita conferinţă de presă de fiecare zi printr-o discuţie neoficială cu ziariştii, în biroul său, fără camere video sau foto.

Dar mai mulţi ziarişti acreditaţi au constatat că li se refuză accesul la convorbire. 

"Ni s-a spus că se face o listă înainte, ceea ce este cam anormal, dar ne-am înscris pe listă şi apoi, când am vrut să intrăm, am fost oprită de un funcţionar al Casei Albe care ne-a spus că nu suntem pe listă", a spus un jurnalist de la CNN.

CNN, New York Times, Politico, dar şi BBC, Guardian şi Daily Mail s-au numărat printre cei excluşi. Au fost primiţi, în schimb, cu braţele deschise trimişii publicaţiilor de dreapta, favorabile lui Trump.

Corespondenţii de la Associated Press şi Time au fost şi ei invitaţi dar au boicotat întâlnirea, din solidaritate cu colegii lor.

CNN şi-a amintit că, acum două luni, actualul purtător de cuvânt al lui Trump promitea deschidere totală faţă de presă.

Cu câteva ore mai devreme, la o conferinţă a activiştilor conservatori americani, preşedintele însuşi lansase noi atacuri la adresa ziariştilor pe care-i consideră ostili. 

"Acum câteva zile i-am numit pe cei care dau ştiri false drept duşmani ai poporului şi asta şi sunt, sunt duşmanii poporului, deoarece nu au niciun fel de surse, pur şi simplu le inventează", a declarat Donald Trump.

Mânia preşedintelui pare să fi fost provocată de un articol din New York Times, despre contacte ale echipei lui Trump cu serviciile ruse de informaţii.

Casa Albă ar fi cerut FBI să dezmintă, oficial, articolul, dar ar fi fost refuzată.

Intervenţia pe lângă FBI, dezminţită de Casa Albă, a declanşat un nou scandal, deoarece ar încălca flagrant regulile de procedură.

Iar FBI a devenit şi el ţinta atacurilor lui Trump care l-a acuzat, într-un mesaj, că lasă să se scurgă informaţii clasificate în presă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Decizie fără precedent: Ziariștii New York Times și CNN au primit interdicție la Casa Albă