Antena Meniu Search
x

Zimbabwe a devenit prima ţară din Africa şi doar a treia din lume care aprobă un vaccin împotriva virusului HIV. Reacţia OMS

Zimbabwe este prima ţară din Africa şi a treia în lume în care a fost aprobat un tratament pentru prevenirea virusului HIV, recomandat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 14:30

Autoritățile de reglementare din Australia și SUA și-au acordat deja sprijinul pentru utilizarea cabotegravirului injectabil (CAB-LA) cu acțiune lungă, iar OMS a încurajat mişcarea făcută de Zimbabwe, potrivit The Guardian

Zimbabwe, în luptă cu SIDA

Ţara africană a luptat din greu împotriva virusului în ultimii 20 de ani, iar morţile cauzate de SIDA au scăzut de la 130.000 în 2002, la 20.000 în 2021. Anul trecut, Zimbabwe a lansat un plan strategic de a opri SIDA până în anul 2030 şi a atins deja un obiectiv cunoscut ca 90-90-90:

  • 90% dintre persoanele care au virusul HIV ştiu în ce stadiu se află,
  • 90% dintre ele beneficiază de tratament antiretroviral,
  • 90% dintre ele au reprimat virusul. 
Pe acelaşi subiect

Sistemul de sănătate din Zimbabwe se confruntă cu mari dificultăţi, având în vedere criza economică din ţară. Nimeni din Ministerul Sănătăţii nu a fost disponibil pentru a comenta noul tratament. 

Ce spune OMS

OMS a declarat că poate susţine ţara pentru a "proiecta şi dezvolta programe care să permită implementarea CAB-LA în mod sigur şi eficient, pentru a avea cel mai pozitiv impact". Ei au mai spus că aprobarea regulatorie este un "pas crucial"

Medicamentul a reînnoit speranţele oamenilor de a reduce numărul morţilor în Africa de Sud şi a venit ca o urmare la recomandarea făcută de OMS în iulie. Organizaţia a spus că tratamentul este foarte eficient pentru reducerea riscului de a contracta virusul pe care îl au cei în relaţii cu persoane de acelaşi sex.

"Procesul de prevenire a HIV la fete şi femei tinere are nevoie o expansiune a posibilităţilor valabile. Sunt entuziasmată şi mândră să ştiu că propria mea ţară a aprobat utilizarea de CAB-LA. Acest lucru va face parte din coşul nostru cu unelte de prevenire a virusului HIV care funcţionează pentru noi, ca fete şi femei din Zimbabwe", a spus membra reţelei Agendei de Dezvoltare pentru Fete şi Femei în Africa, Nyasha Sithole.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Zimbabwe a devenit prima ţară din Africa şi doar a treia din lume care aprobă un vaccin împotriva virusului HIV. Reacţia OMS