Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zvonurile despre moartea lui Noam Chomsky, dezminţite. Faimosul lingvist, în vârstă de 95 de ani, a fost externat

Lingvistul american Noam Chomsky, unul dintre cei mai influenţi intelectuali ai ultimelor decenii, a fost externat marţi dintr-un spital din Sao Paulo, Brazilia, şi îşi va continua "tratamentul" la domiciliu, a anunţat instituţia medicală, dezminţind zvonurile false cu privire la moartea acestuia, transmite AFP.

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 09:39

Noam Chomsky Noam Chomsky - Profimedia

Spitalul Beneficencia Portuguesa de Sao Paulo a precizat într-un buletin medical remis AFP că "pacientul Avran Noam Chomsky a fost externat pentru a-şi continua tratamentul la domiciliu", fără a oferi alte detalii.

Noam Chomsky a fost externat

Comunicatul spitalului a fost publicat după ce pe reţelele de socializare au apărut informaţii fără sursă cu privire la moartea intelectualului, în vârstă de 95 de ani. "Nu este adevărat, el este bine", a scris soţia sa, Valeria Chomsky, drept răspuns la un e-mail adresat de AFP, relatează Agerpres.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit cotidianului Folha de Sao Paulo, Noam Chomsky a fost spitalizat în oraşul brazilian după ce în luna iunie a anului trecut a suferit un accident vascular cerebral care i-a afectat partea dreaptă a corpului. Valeria Chomsky este braziliană, iar cuplul deţine din 2015 o reşedinţă în acest oraş.

Fondatorul lingvisticii moderne

Considerat fondatorul lingvisticii moderne, Chomsky a susţinut în cartea sa "Syntactic Structures" din 1957 că limbajul este o facultate înnăscută şi că "gramatică generativă", un set de reguli universale ale limbajului, este înscrisă în creierul uman.

Chomsky a devenit, însă, o figură centrală a secolelor XX şi XXI îndeosebi datorită rolului său de intelectual angajat în critica sa radicală la politicii externe a Statelor Unite şi a Israelului, precum şi a mass-media.

Acest opozant al Războiului din Vietnam şi al invaziei americane în Irak s-a apropiat, de asemenea, de lideri latino-americani de stânga, precum Fidel Castro, Hugo Chavez şi actualul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Timp de mulţi ani, Noam Chomsky a fost membru al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), iar în prezent este profesor emerit de lingvistică la Universitatea din Arizona.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Zvonurile despre moartea lui Noam Chomsky, dezminţite. Faimosul lingvist, în vârstă de 95 de ani, a fost externat