Galerie foto Cu cât se vând pe internet bancnotele de 20 de lei
Noile bancnote de 20 de lei au fost puse în circulație de la 1 decembrie. Ele o înfățișează pe Ecaterina Teodoroiu. Până ca ea să intre în circulație și românii să înceapă să o vadă mai des, alții, mai inventivi, au decis să o pună la vânzare.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Au trecut aproape două luni de când Banca Națională a României a pus în circulație primele bancnote pe care apare o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu. Românii sunt foarte inventivi şi nu ratează nicio ocazie de a face bani, așa că au găsit ocazia perfectă odată cu punerea în circulație a bancnotei de 20 de lei. Oamenii au trimis pe Fii Observator diferite anunţuri de pe site-urile de comerț online de la noi din țară, iar „ofertele” sunt surprinzătoare. Preţul de vânzare al bancnotelor variază între 20 şi 50 de lei.
Alin via Fii Observator: Bancnotele de 20 de lei se vând pe internet. Nu mi se pare legal. Plus că cine ar da 50 de lei pe 20 de lei?
Banconotă de 20 de lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, are dimensiunea de 136X77 mm și culoarea este verde-oliv. Puțini români au avut ocazia, până acum, să o primească, însă cei dornici să pună mâna pe mai multe exemplare își pot satisface curiozitatea pe site-urile de anunțuri.
Banca Naţională a României avea în plan lansarea unei astfel de bancnote, care să o înfăţişeze pe Ecaterina Teodoroiu, încă din 2019. Pandemia a dat însă peste cap planurile BNR. Potrivit BNR, la acea dată lansarea bancnotei avea o dublă semnificaţie. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari (2020), onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.
- Românii, deschişi să aibă femei şi pe alte bancnote, după ce Ecaterina Teodoroiu a deschis lista
- Bancnota de 20 de lei, primele poze oficiale. Când apare pe piaţă prima bancnotă pe care apare o personalitate...
- BNR pune în circulaţie bancnota de 20 de lei, prima pe care este prezentă o personalitate feminină
Ideea personalităţile feminine ale României să apară pe bancnote de largă circulaţie este şi mai veche. Încă din 2012, de fapt. Atunci, peste 7.000 de bucureşteni au semnat o petiţie prin care încercau să determine BNR să desemneze o femeie ce va apărea pe bancnotă. La acea vreme, au fost propuse mai multe, printre care şi Ecaterina Teodoroiu: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial).
Cine a fost Ecaterina Teodoroiu
Cătălina Vasile Toderoiu, pe numele său real, Ecaterina Teodoroiu provenea dintr-o familie modestă din Oltenia şi a fost prima femeie soldat din Armata Română. S-a născut pe 14 ianuarie 1894, în Vădeni, iar după intrarea României în Primul Război Mondial, s-a alăturat Armatei ca asistentă medicală de front.
După ce toţi cei patru fraţi ai săi au murit pe front, Ecaterina a cerut să fie trecută într-un batalion de luptă pentru a putea participa activ la război. Casa Regală a decorat-o pentru acte de vitejie pe front după ce a fost rănită de mai multe ori. A murit în vara anului 1917, în Bătălia de Mărăşeşti. În acel moment conducea un pluton de infanterie al Armatei Române.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰