Antena Meniu Search
x

Video Doi tineri din Suceava au plecat cu maşina spre Kiev şi îşi filmează călătoria. "Ăsta-i un sat bombardat, e dezastru ce e aici"

După ce au fost voluntari în vama Siret, Cristian şi Samuel au decis să plece în Ucraina ca să vadă dacă este război. 

de Redactia Observator

la 22.03.2022, 15:02

Vezi și

În timp ce aproape 10 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului, doi tineri din comuna suceveană Iaslovăţ au decis să plece în Ucraina ca să vadă care este de fapt situaţia acolo. 

Via Fii Observator: Eu am fost voluntar înainte de asta două săptămâni în vama Siret şi ne-am decis sâmbătă să mergem până în Ucraina să vedem care e situaţia de acolo, dacă chiar e chiar la fel de grav cum se spune la ştiri. Iniţial am trecut în Cernăuţi, din Cernăuţi am decis să mergem până în Capitală. Am parcurs 8 ore până în Kiev şi am trecut undeva de 40-50 de check point-uri. Ne-au tot oprit şi a trebuit să arătăm paşaportul, ne-au întrebat unde mergem, ne-au controlat pe maşină.

Deşi cei doi şi-au făcut rezervare la un hotel din Kiev, ajunşi în capitala Ucrainei tinerii au constatat că respectivul hotel este părăsit şi astfel, Cristian şi Samuel au fost nevoiţi să îşi petreacă întreaga noapte în maşină. 

Via Fii Observator: Era foarte multă armată, soldaţi la tot colţul cu puşti, cu saci de nisip. Ne-am căutat un hotel unde să stăm peste noapte, l-am găsit online, am făcut rezervare şi când am mers la hotelul respectiv nu mai era nimeni, era totul închis. Şi pentru că deja se făcuse ora 9 nu mai puteam circula pe stradă, a trebuit să râmânem peste noapte în maşină. Stând în maşină, era în jur de ora 10 şi s-a auzit că s-a dat o bombă undeva, o rachetă. S-a auzit o bubuitură foarte tare şi după scurt timp au început sirenele să sune. Au sunat sirenele toată noaptea. S-a auzit că s-a dat o bombă undeva, o rachetă. Dimineața am văzut la ştiri că s-a bombardat centrul, un shopping center care era la jumătate de oră de noi. 

Pe acelaşi subiect

"I-am dat paşapoartele soldatului şi a început să se bombardeze lângă noi. Soldatul a luat-o la fugă cu paşapoartele în mână."

În timp ce vizitau satele bombardate din jurul Kiev-ului, cei doi au fost surprinşi de alte bombardamente. 

Via Fii Observator: Am decis să plecăm prin nişte sate din apropierea Kiev-ului, unde s-a zis că e zonă bombardată. Am fost pe acolo şi într-adevăr pe la sate erau locuinţe fărâmate, absolut tot distrus. Când ne-a oprit o data la check point şi i-am dat paşapoartele soldatului a început să se bombardeze lângă noi. Soldatul a luat-o la fugă cu paşapoartele în mână. După ce a ajuns el în şanţul respectiv ne-a făcut semn să mergem și noi acolo. Am lăsat şi noi maşina, am fugit acolo, ne-am ascuns, am stat vreo 10 minute acolo, s-a liniştit bombardamentul. Apoi ne-a făcut semn să ne suim în maşină şi să fugim. Ne-a arătat direcţia în care să plecăm, în partea opusă. Am plecat în direcţia respectivă.

Armata rusă şi-a intensificat atacurile de aviaţie şi artilerie asupra Kievului şi a altor mari oraşe din Ucraina în cea de-a 27a zi de război. Cea mai gravă rămâne situaţia de la Mariupol, asediat de trei săptămâni şi bombardat aproape permanent. Aproximativ 90% din oraş ar fi complet distrus, iar oamenii continuă să plece din calea războiului pe toate căile posibile. Autorităţile ucrainene au raportat ca forţele ruse au atacat câteva autobuze care evacuau copii din Mariupol. Atacurile sunt tot mai puternice şi în alte oraşe importante, precum Harkov, Odessa sau Kiev. Preşedintele Zelensky susţine că este pregătit în continuare să poarte discuţii cu liderul rus, Vladimir Putin, însă Kremlinul nu dă semne că ar căuta urmele păcii. 

Ministerul rus al apărării susţine că a lansat, în premieră, şi rachete hipersonice, care au distrus un depozit subteran de muniţii. Dar Pentagonul nu poate confirma folosirea acestor arme despre care specialiştii nu au multe informaţii. Preşedintele american, Joe Biden, a declarat că sunt semne clare că Vladimir Putin are în vedere folosirea de arme chimice şi biologice în Ucraina.

De partea cealaltă, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, spune că ţara sa nu este acceptată în NATO pentru că Alianţa Nord-Atlantică se teme de Rusia. Dincolo de discursurile politicienilor, dramele oamenilor continuă. Cel mai recent raport al ONU arată că cel puţin 925 de civili au murit în Ucraina de la începutul invaziei. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Fii Observator » Doi tineri din Suceava au plecat cu maşina spre Kiev şi îşi filmează călătoria. "Ăsta-i un sat bombardat, e dezastru ce e aici"