Antena Meniu Search
x

Video În București au fost 200 micrograme/mc de praf, de patru ori peste limita admisă. De ce s-a făcut cerul roșiatic

O furtună de praf a pus stăpânire pe sudul ţării. În Bucureşti, un copil a fost lovit în cap de o bucată de tencuială care s-a desprins dintr-o clădire veche. Vântul, care a suflat şi cu 90 de kilometri pe oră, a împrăştiat o pulbere roşiatică în aer. De data aceasta nu a fost vorba de praf saharian, ci de praf din Bărăgan. 

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 13:17

Vezi și

În Sectorul 1, o rafală puternică a doborât bucăţi de tencuială de pe o clădire veche peste un copil de 16 ani care plecase de la şcoală. Băiatul mergea pe trotuar când a fost lovit în cap.

Bogdan Dinu, reporter Observator: În Bucureşti, vântul a suflat cu aproape 70 de kilometri pe oră şi a făcut ravagii. A rupt 22 de copaci, a smuls tabla de pe 6 acoperişuri şi a doborât panouri publicitare. În zona stadionului Dinamo, un copac s-a prăbuşit peste două maşini.

Vântul a stârnit o furtună de praf în sudul României

Un nor de colb roşiatic a acoperit cerul şi a ascuns drumurile într-o pâclă deasă. La prânz, pe şoseaua care leagă Buzău de Urziceni, nu se vedea nici la zece metri în faţă. Norul s-a lăsat şi peste Bucureşti. 

Pe acelaşi subiect

Praful a fost adus din Bărăgan. Vântul, care a suflat cu 90 de kilometri pe oră, a ridicat ţărâna din Dobrogea măcinată de secetă şi a dus-o la sute de kilometri. 

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Vântul s-a intensificat încă de dimineaţă şi a determinat transportul peste Capitală a particulelor de sol din zona Bărăganului, dar şi a prafului generat de şantierele din jurul şi din interiorul Capitalei.

Praf cu mult peste limitele normale, în București

Tot din cauza vântului, lacul Tâncăbeşti din Ilfov părea un râu învolburat. Staţiile de monitorizare a aerului au înregistrat, în Capitală, 200 micrograme/mc de praf, de patru ori mai mare decât limita acceptată. Colbul nu este toxic, dar dacă pătrunde în plămâni poate fi periculos pentru cei cu probleme.

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": Masca, chiar şi azi când este o zi cu foarte mult praf, cu vânt puternic, este o măsură de protecţie pentru particulele care riscăm să le inhalăm.

Furtuna de praf roşiatic nu are nicio legătură cu norul toxic din Ucraina, cauzat de bombardamente, şi despre care se credea că va ajunge şi deasupra României.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Fii Observator » În București au fost 200 micrograme/mc de praf, de patru ori peste limita admisă. De ce s-a făcut cerul roșiatic