Video "Murim sufocaţi!" Trenuri pline până la refuz şi condiţii greu de suportat. Reacţia unui controlor, când unei pasagere i s-a făcut rău
Sute de călători care fac naveta între Bucureşti şi Târgovişte circulă în condiţii greu de descris: înghesuiţi unii peste alţii şi fără aer condiţionat. Motivul? Şefii CFR Călători au decis să scadă numărul vagoanelor de pe anumite rute, pentru a suplimenta trenurile care merg spre mare. Pentru Observator, directorul instituţiei recunoaşte că nu a fost cea mai bună idee.
"Mie mi s-a dat bilet pe locul ălă, locul ăla trebuie să îl ocup! Nu îl ocupaţi dumneavostră că aveţi abonament!" Ore întregi petrecute în picioare sau pe trepte, în căldură și în mizerie. O umilinţă pe care o îndură sute de călători care fac naveta cu trenurile CFR-ului între București şi Târgoviște.
Condiţii greu de suportat în trenurile CFR
După ce situaţia a fost reclamată pe Fii Observator, am încercat să mergem şi noi câteva staţii. Nebunia începe încă din gară: pentru că ştiu ce îi aşteaptă la bord, oamenii se bulucesc să prindă loc. "Este ora 14 şi 30 de minute, trenul a plecat de aproximativ jumătate de oră din Gara de Nord din Bucureşti, iar condiţiile aici au devenit insuportabile. Aerul este irespirabil din cauza umidităţii şi a temperaturii crescute, iar oamenii stau pur şi simplu îngrămădiţi unii peste alţii", spune Andre Rotaru, reporter Observator.
"Unde sunt banii de pe abonamente, de pe bilete, de pe locuri? Suntem ca animalele. De o lună de zile asta e situaţia. Bătaie de joc din partea CFR-ului", se plânge o femeie. "Nu se poate, domnule, două vagoane atâta lume? Stăm aglomeraţi, nu e aer nu e nimic", spune un bărbat. "Îşi bat joc de noi! De toţi! Îşi bat joc de banii noştri!", strigă un altul.
- "Am tăbărât cu stingătoarele şi înăuntru şi pe jos". Groază pentru zeci de călători, după ce locomotiva...
- "Uită-te şi tu cum dă cu pumnii în el!" Controlor de tren, luat la bătaie de un călător în timp ce verifica...
- În cât timp faci în România 700 km cu trenul. Unii călători şi-au petrecut prima zi de vacanţă în vagoane
"Murim sufocaţi!" Reacţia şefului de tren, când unei pasagere i s-a făcut rău
Unii nu rezistă la condiţiile din tren: unei femei i s-a făcut rău. "Murim sufocaţi!" În timp ce câţiva pasageri s-au grăbit să o ajute pe femeie şi chiar au făcut un pic de loc în jurul ei, şeful de tren privea scena de la depărtare. Adevărata lui urgenţă? Echipa Observator.
- Controlor: Arataţi-mi şi mie autorizaţia de filmare în tren!
- Reporter: Cum vi se par condiţiile în care circulă oamenii?
- Controlor: Vă rog frumos să opriţi camera, o să chem poliţia!
- Reporter: Chemaţi-o!
Alungat de oamenii furioşi, şeful de tren pleacă fără să se uite la femeia căreia i s-a făcut rău. După ce am coborât din tren, l-am sunat pe şeful CFR Călători pentru explicaţii. Întrebat dacă ştie de vreo problemă cu acest tren, Traian Preoteasa, director general CFR Călători, răspunde: "Nu ştiu, la ora asta nu am nicio informaţie, dar pot să mă interesez". L-am pus noi la curent. "Este Regio şi nu pot limita urcările în tren. La acesta Regio nu am ce să fac. Când eşti unul peste altul cum spuneţi dumneavoastră n-am nici cum să-l mai ventilez", declară Traian Preoteasa, director general CFR Călători.
Suplimentarea vagoanelor, imposibilă
O soluţie ar fi suplimentarea vagoanelor. Doar că ... nu mai sunt. Chiar conducerea a decis, acum o lună, să ia jumătate dintre vagoanele acestui tren şi să le aloce pe ruta către mare. Tot de atunci, spun călătorii, condiţiile au devenit insuportabile. "Am vrut să duc capacitatea trenurilor de litoral la maximum, ca să nu am probleme. E foarte adevărat. Ultima lună am dus la capacitatea de litoral, crezând că lumea mai e în concediu. Se pare că nu am nimerit-o foarte bine. Nu mai avem vagoane de rezervă, dacă se defectează pe undeva, Doamne fereşte! Nici nu mai am cu ce", spune Traian Preoteasa, director general CFR Călători.
După discuţia cu şeful CFR Călători, departamentul de comunicare al instituţiei a transmis că va începe o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat. Totodată, directorul instituţiei a spus că va căuta soluiţii zilele acestea.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰