Video Sute de șoferi români de TIR, blocați în Dover. Lupte şi înjurături cu poliţia, după redeschiderea graniței franceze
Este haos în Dover, sudul Angliei, acolo unde mii de TIR-uri, multe dintre ele conduse de șoferi români, sunt blocate de 3 zile. Azi dimineață, odată cu redeschiderea graniţei franceze, frustrările camionagiilor au atins cote maxime, mulţi dintre ei încercând să rupă cordoanele de poliţişti.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Şoferii de TIR așteaptă în Marea Britanie de 48 de ore, nu au unde să doarmă, să-şi facă igiena zilnică și să mănânce.
- Sunt frustraţi şi au nervii întinşi la maxim, pentru că nu pot ajunge acasă, la familiile lor, de Sărbători.
Confruntări cu poliţia, în această dimineaţă, în portul Kent din Dover, acolo unde mii de camioane sunt blocate după ce Franța a închis graniţa din cauza noii tulpini de coronavirus.
Printre șoferii de TIR-uri care așteaptă la graniță se numără și mulţi români.
Oamenii așteaptă în Marea Britanie de 48 de ore, nu au unde să doarmă, să-şi facă igiena zilnică și să mănânce. Sunt frustraţi şi au nervii întinşi la maxim, pentru că nu pot ajunge acasă, la familiile lor, de Sărbători.
"Nu ne bagă nimeni în seamă de 3 zile. Nu ne lasă să trecem fără tes Covid. Și nici nu aduce să ne facă teste aici, în port, trebuie să mergem undeva lângă Dover, la un aeroport, să ne facă acolo. La ce coadă de mașini e, nu avem cum ieşi", a declarat pentru Observator unul dintre şoferii blocaţi în Anglia, care ne-a şi trimis imagini din portul Kent.
Lupte cu poliţia, după redeschiderea graniţei framceze
Franţa a permis, din nou, de noaptea trecută, tranzitarea graniţei cu Regatul Unit.
Există, însă, o condiţie: dovada unui test COVID negativ, făcut cu maximum 72 de ore înainte.
În această dimineaţă, mai mulți șoferi s-au îndreptat spre cordonul de poliţie, din port, odată ce frustrările au atins cote maxime. Camionagii au început să-i huiduie și să-i împingă pe ofițeri.
Dan Jinca, un șofer de camion român blocat în Anglia, este furios și nu este singur în această situație. Bărbatului de 47 de ani îi va fi dor de Crăciunul petrecut acasă și crede că scuza oficială pentru închiderea frontierei - o nouă tulpină a virusului Corona care se răspândește rapid în sudul Angliei - este o prostie.
„Suntem supărați și nu știm de ce trebuie să fim în această situație. Se spune că este vorba despre Covid. Nu știm. Credem că ... este o prostie, mare, mare prostie”, a declarat Dan Jinca pentru Reuters.
Bărbatul nu își va petrece anul acesta Crăciunul acasă, la Bumbești-Jiu, la aproximativ 300 km vest de București, pentru că are o distanță prea mare de condus.
„Acum s-a terminat, s-a terminat. De aici pentru a merge acasă avem aproximativ 2.000 de mile. Înseamnă aproximativ 45 de ore să conduci non-stop - fără somn, doar cu mașina. Nu reușim”, a spus Jica.
După 7 ani de condus camioane, nu i s-a mai întâmplat asta niciodată.
MAE: modalitățile de control sanitar pentru reluarea circulației dinspre Marea Britanie spre Franța
Autoritățile franceze și cele britanice au convenit ca, în cazul transportatorilor rutieri, testele antigen să poată fi realizate în puncte de depistare dedicate, instituite de autoritățile britanice, în condițiile reluării limitată a circulației, anunță MAE.
Decizia se referă la obligativitatea prezentării unui test negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Franceze. Astfel, transportatorii rutieri vor putea să dispună de rezultate rapide și să se îmbarce către Franța dacă rezultatul testului este negativ.
În cazul unui test pozitiv, se va putea proceda la efectuarea unui test PCR pentru confirmarea sau infirmarea rezultatului obținut inițial. În cazul confirmării infectării cu noul coronavirus, conducătorul auto va trebui să intre în autoizolare timp de 10 zile pe teritoriul britanic, durata fiind calculată începând cu data rezultatului primului test. Autoritățile britanice vor organiza condițiile de cazare pentru perioada de autoizolare, la încheierea căreia conducătorului auto îi va fi permisă intrarea pe teritoriul Franței.
În prezent, sunt în curs de instalare punctele de testare pe teritoriul britanic.
Până la deblocarea situației, autoritățile franceze solicită transportatorilor rutieri prezenți în Marea Britanie să nu se deplaseze în comitatul Kent.
Ministerul Afacerilor Externe amintește, totodată, că, potrivit informațiilor transmise public în cursul serii de 22 decembrie, de autoritățile franceze, începând cu data de 23 decembrie a.c., ora 00.01 (ora Franței), există obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării pentru toate categoriile de cetățeni francezi și cetățeni ai Uniunii Europene, inclusiv cei români, precum și pentru cetățenii britanici sau din țări terțe care au reședința în Franța, în Uniunea Europeană sau în alte state europene.
Sunt acceptate atât testele PCR, cât și cele antigen
Toți călătorii au obligația de a prezenta companiei aeriene, maritime sau feroviare un document eliberat de un laborator medical care să ateste rezultatul negativ al testului pentru COVID-19.
Sunt acceptate atât testele PCR, cât și cele antigen care sunt sensibile la noua tulpină a coronavirusului. Lista testelor antigen acceptate poate fi regăsită aici: https://uk.ambafrance.org/Listes-des-tests-antigeniques-autorises-par-les-autorites-francaises-pour-l
Aceste reglementări rămân în vigoare până cel puțin pe 6 ianuarie 2021.
Cu privire la situația din punctele de așteptare din Marea Britanie, Ministerul Afacerilor Externe precizează că la Dover a început testarea șoferilor de tir de către unități mobile, cu sprijinul armatei, în corturi special amenajate. Având în vedere numărul de camioane și tiruri, se estimează că decongestionarea traficului va dura câteva zile.
La Folkestone, la intrarea către Eurotunnel, unde se află în așteptare un număr mare de autocare, microbuze și autoturisme personale, sunt în curs demersuri de organizare a protocolului pentru efectuarea testărilor și anunțarea locațiilor unde se vor efectua acestea.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că o echipă consulară a Ambasadei României la Londra se va deplasa miercuri la Folkestone pentru a acorda asistență de urgență cetățenilor români, iar o echipă consulară a Ambasadei României la Paris se află, de la începutul zilei, la Calais, punctul de intrare in Franța.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰