Antena Meniu Search
x

Trei noi cazuri de variola maimuţei diagnosticate în România. Pacienții sunt toți bărbați

Trei noi cazuri de variola maimuţei au fost diagnosticate în România, a anunțat Ministerul Sănătăţii, care a precizat că este vorba despre bărbaţi din Bucureşti şi din judeţul Timiş.

de Redactia Observator

la 07.07.2022, 18:10

medic în laborator
Trei noi cazuri de variola maimuţei diagnosticate în România. Pacienții sunt toți bărbați - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Potrivit MS, pacienții infectați sunt trei bărbaţi, doi dintre ei cu vârsta de 38 de ani şi unul de 32 de ani, din Bucureşti şi din judeţul Timiş. Starea lor de sănătate este bună şi se află în izolare (doi pacienţi la domiciliu şi unul în spital), a precizat sursa citată.

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuţei 14 persoane. Nu au existat decese.

Un prim profil al pacienţilor care au variola maimuţei, realizat de OMS.

Cel mai des întâlnit profil este cel al unui bărbat cu vârsta sub 40 de ani, care locuieşte în Europa, are relaţii sexuale cu bărbaţi şi prezintă erupţii cutanate pe tot corpul şi febră. Acesta este doar un portret brut, al cărui profil este reprezentativ pentru cel al majorităţii bolnavilor.

Pe acelaşi subiect

Cu 81,6% dintre cele 6.027 de cazuri înregistrate la nivel mondial, Europa rămâne de departe cea mai afectată regiune de valul actual de cazuri de variolă a maimuţei, depistat în luna mai în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic.

Ce trebuie să ştii despre variola maimuţei. Cum se transmite şi care sunt simptomele bolii

De ce a ajuns variola maimuțe în Europaprobabil din acelaşi motiv pentru care a apărut o hepatită misterioasă la copii, provocată de un adenovirus care provoca hepatite şi înainte, doar că acum numărul lor a crescut pentru scurt timp sau acelaşi motiv pentru care medicii văd zilnic, după pandemie, copii cu tot felul de viroze severe.

Faptul că o intervenţie atât de abruptă în comportamentul uman, cum au fost toate interdicţiile din pandemie, nu poate să treacă fără consecinţe; imunitatea noastră de grup se schimbă, şi chiar dacă reuşim să ne ferim de unele boli, cum a fost Covid, provocăm pierderi de imunitate pentru alte boli.

A două explicaţie este pierderea imunităţii pentru variolă; variola a fost un virus groaznic care a omorât peste 500 de milioane de oameni în decurs de 100 de ani; adică de 25 de ori populaţia României; iar vaccinul împotriva variolei a fost unul din cele mai mari succese pentru medicină.

Simptome ale variolei maimuţei

După ce te-ai infectat, poate dura de la 5 la 21 de zile până la apariţia primelor simptome. Ele vor apărea, de regulă, în această ordine: 

1. Febră, oboseală, dureri musculare, durere de cap

2. În timp ce corpul luptă cu virusul, poate să apară lipfadenita- umflarea ganglionilor de pe corp

3. Aceste simptome evoluează apoi la o erupție cutanată adesea întâlnită pe mâini, picioare, față, gură sau chiar organele genitale. Aceste erupții cutanate se transformă în umflături în relief sau papile roșii dureroase și pline de lichid.

4. Simptomele pot dura de la 2 până la 4 săptămâni

Cum se transmite variola maimuţei

Calea de transmitere este prin contact apropiat; nu se transmite prin aerosoli cum a fost la COVID, ci prin picături salivare mari care pot fi transferate prin aer - mai rar - sau prin contact direct - atingere, cu cineva infectat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Sanatate » Trei noi cazuri de variola maimuţei diagnosticate în România. Pacienții sunt toți bărbați