Greu în România: excesul de zahăr, pericol pentru sănătate

De Andrada Popovici.
Publicat: 20.10.2017, 22:03.
Actualizat: 20.10.2017, 22:04

Campania Greu in Romania atrage atentia asupra unui mare pericol pentru sanatate. Excesul de zahar duce la obezitate si diabet.

Excesul de zahăr poate fi pericolul principal pentru sănătate, atenționează nutriționiștii

Campania Greu in Romania atrage atentia asupra unui mare pericol pentru sanatate. Excesul de zahar duce la obezitate si diabet.

Zahărul e peste tot: în alimente, în dulciuri, în sucuri sau băuturi și poate fi inamicul numărul 1 pentru sănătate. Excesul de zahăr, spun specialiştii citați de campania Greu în România, ucide mai mulţi oameni ca fumatul.

Excesul de zahăr duce la diabet și obezitate

Un pericol e și că, în ultimii ani, consumul de zahăr a crescut semnificativ. Acum, copiii au ajuns să consume de 10 ori mai mult zahăr adăugat, faţă de cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Consum de zahăr în exces în România

Fiecare român consumă peste 30 de kilograme de zahăr pe an. Într-o țară în care obezitatea infantilă e în creștere, cifrele sunt alarmante. La nivel european, consumul mediu de zahăr este de 16 kilograme. Efectele sunt evidente.

DR. LAURA ENE, nutriționist:

Este în plină creştere obezitatea infatilă, diabetul la copii, dizlipidemia la copii, ceea ce este foarte foarte grav.

Excesul de zahăr este alarmant în România

Serotonina, hormonul bunei dispoziţii, şi dopamina, hormonul motivaţiei, sunt stimulate excesiv atunci când mâncăm dulciuri concentrate. La fel ca în cazul drogurilor şi al nicotinei. Iar zahăr găsim în pâine, foarte multe alimente, dulciuri și băuturi.

E un pericol foarte mare care paşte atât părinţii, cât şi copii. Pentru că foarte multe produse ar a fi legitime, par a fi sănătoase, însă, la o analiză mai amănunţită ele pot fi înşelătoare, spune Dragoș Stanca.

80% dintre copiii din România consumă zilnic băuturi carbogazoase care conțin zahăr sau sucuri: în medie, 30 de mililitri pe zi. Că nu sunt sănătoase, mulți o ştiu deja.

DR. LAURA ENE, nutriționist:

Dacă într-o vreme se spunea că fumatul ucide, se pare că în zilele noastre mâncarea în exces, mâncarea de proastă calitate, ucide mai mulţi oameni în acest moment în lume, decât fumatul.

Laura Ene, nutriționist, intervievată pentru campania Greu în România

Excesul de zahăr poate duce la obezitate, diabet

Potrivit OMS, cei care consumă 1-2 căni de sucuri îndulcite pe zi au un risc de a dezvolta diabet tip 2 cu 26% mai mare faţă de cei care nu beau. Mai grav este că numărul diabeticilor a crescut la nivel mondial de la 108 milioane în 1980 - la 422 milioane in 2014.

CRISTIAN SERAFINCEANU, preşedintele Societăţii Române de Diabet:

Diabetul de tip 2 apare după 40 de ani. Ei, acum încep să nu mai fie rare cazurile şi la 20 şi la 25 si la 15 şi 18 ani.

Greu în România: sucurile îndulcite cresc riscul de diabet la copii

Şi nu sunt singurele probleme de oameni mari care îi afectează pe cei mici.

DR. ANAMARIA NEDELCU, estetician paramedical:

Procentul de copii cu celulită este în creştere. Sunt şi copii de 9, 10 ani care se confruntă cu o problemă deranjantă şi solicită ajutorul.

Greu în România: orele de nutriție în școli ar putea fi soluția

Ore de nutriţie nu există în şcoala românească. Ci doar în câteva şcoli private, unde se învaţă prin joc. Într-una dintre aceste școli, copiii au învăţat deja că sănătatea depinde de alegerile fiecăruia. Merg la piață, la cumpărături, descoperă care sunt alimentele sănătoase și chiar ei le prepară.

Elevă filmată la ora de nutriție, pentru campania Greu în România

Ne-am dorit să îi expunem la diferite experienţe de viaţă, să mergem la cumpărături şi să citim etichetele. Să preparăm din ingrediente verzi şi proaspete diverse feluri de mâncare. Să gătim împreună cu copiii, să sădim, lăsându-i să aleagă, dar în cunoştinţă de cauză, a declarat directorul școlii private, pentru campania Greu în România.

Elevi la ora de nutriție filmați de campania Greu în România

Lipsa orelor de nutriţie din şcoli, care ar putea preveni boli ca diabetul sau obezitatea infantilă, este vizibilă. Iar pericolele pentru sănătate sunt tot mai mari.

DR. FLORIN BĂLĂNICĂ, medic nutriționist:

Viitorul societăţii nu sună deloc bine, pentru că un număr mare de copii supraponderali egal un număr mare de adulţi bolnavi. Asta înseamnă costuri mari din punct de vedere financiar, cât şi fizic şi emoţional pentru fiecare pacient în parte.

Top știri

Ioana, o tânără româncă din Italia, mamă a doi copii, a murit fulgerător la doar 28 de ani, înaintea unei operații de rutină
1
Eveniment • ieri la 11:11

Ioana, o tânără româncă din Italia, mamă a doi copii, a murit fulgerător la doar 28 de ani, înaintea unei operații de rutină

Este anchetă în Italia, la o clinică privată din Perugia, după ce o tânără româncă în vârstă de 28 de ani, mamă a doi copii, a murit subit înaintea unei intervenții chirurgicale de rutină. Ioana Lingurar a făcut stop cardiac și nu a mai putut fi salvată de medici.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu trăiește pe picior mare! Cât poartă vedeta la picior și cum își face rost de încălțările de lux
spynews.ro
VIDEO Ultimele clipe de viață ale interlopului împușcat în cap. Imagini dramatice de la locul crimei
gandul.ro
El e bărbatul în brațele căruia Anamaria Prodan și-a găsit liniștea: `Un vulcan care erupea din oră în oră`
prosport.ro
"I-am distrus tinerețea și m-a executat". Ce i-a facut o femeie lui Cristi Borcea. S-a dus la toți medicii, dar nu găsește tratament
antenasport.ro
Succesul Angelinei Jolie, scenariu de film. Lecții de viață de la marea actriță
CaTine.RO
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
16:16 Al cincilea caz de infectare cu noua tulpină de Covid: Un bărbat de 69 de ani din Constanţa 15:55 Imagini rare surprinse cu un râs adult pe Valea Ierii, în judeţul Cluj 15:51 Suedia suspendă plățile către Pfizer și cere explicații privind numărul de doze de vaccin într-un flacon 15:20 Georgeta Luchian Tudor, soția rapsodului Tudor Gheorghe, a murit. A petrecut mai bine de 50 de ani pe scena teatrului românesc 15:17 Doi frați moldoveni au fost executați la nunta unuia dintre ei, în Rusia. Mesajul sfâșietor lăsat de mireasa îndoliată 15:14 Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă 14:57 Dorin nu a rămas indiferent atunci când a auzit scheunatul disperat al lui Miky, căzut în apă. Acum pompierul se gândeşte să-l mai salveze o dată şi să-i ofere o familie 14:33 Prețurile la benzină și motorină au crescut. Scumpirea va avea efecte în lanț pentru români 14:27 Româncă trimisă în judecată în Spania, după ce a păcălit un bărbat să-i ofere aproape un milion de euro pentru diverse operaţii 14:22 Doi milionari au zburat cu avionul privat într-un sat de indigeni pentru a fi vaccinați anti-COVID cu prioritate: "Să le fie ruşine"
CITEȘTE PE A1.ro
Jorge, imagine rară cu cei doi copii ai săi. Cum arată Karina și David
A1.RO
Andreea Marin, mamă pentru a doua oară? Dezvăluiri din intimitatea relației cu Adrian Brâncoveanu, bărbatul care i-a atins inima
A1.RO