Alfabetul folosit de o civilizaţie pierdută, de acum 3.000 de ani, descoperit pe o lespede de piatră din Spania
Arheologii din Spania au descoperit o placă de piatră veche de aproximativ 2.500 de ani, cu alfabetul complet al civilizaţiei pierdute Tartessos. Conţine un şir de 21 de semne şi gravuri ce înfăţişează scene de luptă, oferind o privire rară asupra culturii materiale şi a practicilor războinice.
Arheologii din Spania au descoperit o placă de piatră antică inscripţionată cu alfabetul complet al civilizaţiei pierdute Tartessos, mai veche cu 400 de ani decât Piatra din Rosetta, scrie Live Science. Această placă, găsită la Casas del Turuñuelo, în provincia Badajoz, datează din jurul anului 600 î.Hr. şi reprezintă cel mai cuprinzător alfabet tartessian descoperit până în prezent.
Civilizaţie de acum 3.000 de ani
Civilizaţia tartessiană, care a prosperat acum peste 3.000 de ani în sudul Peninsulei Iberice, este considerată o civilizaţie „pierdută” din cauza resturilor extrem de rare care au fost descoperite. Această descoperire oferă o perspectivă nepreţuită asupra sistemelor de scriere timpurii ale acestei culturi enigmatice.
Placa conţine o secvenţă de 21 de semne ale alfabetului paleo-hispanic, împreună cu gravuri ce înfăţişează războinici în luptă, relatează Mediafax. Această reprezentare vizuală oferă o privire rară asupra practicilor de război şi a culturii materiale ale Tartessos, făcând din acest artefact o piesă esenţială pentru înţelegerea istoriei civilizaţiei.
- Descoperire uluitoare în Spania, de pe vremea Imperiului Roman. Cum a fost găsit cel mai vechi vin din lume
- A crezut că și-a cumpărat câteva cărți vechi cu doar 1$, dar a descoperit că a pus mână pe ceva măreț:...
- Descoperirea făcută de doi americani în timp ce-şi renovau locuinţa. Cuplul cumpărase casa în urmă cu patru ani
Găsită ca parte a proiectului „Building Tartessus”, care îşi propune să exploreze arhitectura şi cultura tartessiană, această placă de piatră se adaugă dovezilor limitate ale inscripţiilor şi scripturilor tartessiene.
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au observat că placa ar fi putut conţine până la 11 semne suplimentare, sugerând că alfabetul complet ar fi putut avea până la 32 de caractere. Din păcate, o bucată din piatră a fost pierdută, făcând imposibilă determinarea completă a inscripţiei. Totuşi, partea existentă a plăcii oferă informaţii semnificative despre structura şi utilizarea sistemului de scriere tartessian.
Ce mai include marea descoperire
Descoperirea include, de asemenea, schiţe artistice care ar fi putut fi folosite ca exerciţiu pentru gravuri mai elaborate în aur, fildeş sau lemn. Această descoperire oferă şi perspective asupra proceselor artistice şi a vieţii cotidiene ale civilizaţiei.
Pe măsură ce săpăturile continuă, placa va juca, fără îndoială, un rol cheie în dezvăluirea mai multor informaţii despre lumea pierdută a Tartessos şi contribuţiile sale la cultura timpurie iberică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰