Antena Meniu Search
x

Breb, satul cu 30 de turiști pe cap de locuitor. Zona l-a cucerit chiar şi pe Prinţul Charles

Câte 30 de turişti pe cap de locuitor. Este succesul de care se bucură localitatea maramureşană Breb, unde peisajele şi tradiţiile româneşti i-au fermecat pe străini.

Vezi și

Câte 30 de turişti pe cap de locuitor. Este succesul de care se bucură localitatea maramureşană Breb, unde peisajele şi tradiţiile româneşti i-au fermecat pe străini. Aproape fiecare casă de aici s-a transformat în pensiune. Printre vizitatorii care s-au îndrăgostit de Breb se numără şi prinţul Charles al Marii Britanii.

În Breb, casele par că zâmbesc. Împodobite cu flori pe dinafară şi ţesături lucrate de mână pe dinăuntru, sunt un magnet pentru turişti. 30.000 au vizitat comuna de doar 1.000 de suflete, anul trecut. 

Ramona Petran, gazdă Breb: "Sunt foarte multe locuri de cazare în Breb, multă lume caută tradiţionalul, casa de lemn."

Ca mai toţi localnicii din Breb, Ramona Petran a transformat casa socrilor în pensiune. Este şi administrator, şi bucătăreasă.

Găteşte pentru turişti feluri de mâncare de care musafirii nu se mai satură.

"Am avut mâncare românească la micul dejun, prânz şi cină şi ne-a plăcut foarte mult vinul românesc", spune, mulţumită, o turistă străină.

O experienţă pe care a trăit-o şi prinţul Charles, în 2004, când a vizitat comuna. Frumuseţea locului l-a făcut să cumpere două case în Breb şi să doneze 5.000 de lire sterline pentru renovarea bisericii. Cu 400 de ani vechime, construcţia de lemn îi fascinează pe vizitatori.

După ce a fost lăudată de prinţul Charles, localitatea maramureşană s-a umplut de musafiri din toate colţurile lumii.

Maria Petran, gadză: "Şi din America, din Olanda, din Belgia, din Franţa. De prin Qatar au fost. Şi din Qatar am avut, erau 5 băieţi, chiar am glumit cu ei, că unde sunt soţiile. Zic: ele n-au voie, trebuie să stea acasă."

Atât de mare este succesul turistic al comunei, încât cine nu are o casă din care să facă o pensiune, o aduce din altă parte. Este şi cazul unui bărbat, care s-a mutat în Breb cu tot cu pereţii unei case tradiţionale vechi de 100 de ani.

Preţurile la pensiunile din Breb pornesc de la 100 de lei pe noapte. Cazarea într-o casă veche de un secol poate ajunge şi la 450 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Breb, satul cu 30 de turiști pe cap de locuitor. Zona l-a cucerit chiar şi pe Prinţul Charles