A fost amintit de HIPOCRATE, cel mai vestit MEDIC al Greciei Antice! Ce se întâmplă dacă mănânci PIURE! Efectele lui sunt UIMITOARE
Piureul, un adevărat elixir, este unul dintre puținele produse care, prelucrate termic, păstrează în mare parte vitaminele fructului proaspăt.
Piureul din castane, un adevărat elixir, este unul dintre puținele produse care, prelucrate termic, păstrează în mare parte vitaminele fructului proaspăt. Datorită aportului imens de vitamine și minerale, acesta este un tonic natural extrem de puternic.
În scop terapeutic, de la castanul comestibil se recoltează coaja, florile, frunzele și semințele. Frunzele castanului comestibil dezvoltă o acțiune sedativă asupra organelor respiratorii și de aceea sunt folosite pentru tratarea bronșitele (sub forma de infuzie). Folosită tot ca infuzie, scoarța de castan are proprietatea de a scădea temperatura.
Fructele au o compoziție asemănătoare grâului și dețin valoroase depozite de vitamina B6 și E, dar și glucide cu absorbție lentă, potasiu și acid linoleic. Sunt o sursă importantă de hidrați de carbon, fosfor, lecitină și vitamina C și conțin, pe lângă acestea, protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu. Bogate în fibre, sunt indicate pentru persoanele care doresc să se îngrașe sau să își fortifice musculatura și organismul. Ceea ce este demn de remarcat în compoziția castanelor comestibile sunt acizii grași — acid palmitic și acid oleic—, care se găsesc în cantități mai mari decât în uleiul de măsline.
Castanele comestibile sunt diferite de alte fructe oleaginoase prin faptul că sunt sărace în grăsimi și au un conținut mai ridicat de amidon. Acestea au o textură sfărâmicioasă și o aromă ușoară, dulce. De obicei, ele sunt consumate coapte, fierte sau prăjite, adăugate în supe sau umpluturi, sau pot fi măcinate și utilizate sub formă de făină.
Folosită de mii de ani ca aliment, grație căruia organismul traversează cu bine perioadele reci, castana a fost recomandată cu succes de Hipocrate în rețetele sale străvechi, dar a apărut și pe lista celor peste 600 de plante și fructe cu puteri vindecătoare a grecului Dioscoride. Surse importante de vitamine și minerale, castanele comestibile sunt de un real ajutor persoanelor cu astenie fizică și intelectuală, convalescenților, bătrânilor și copiilor.Vitaminele și mineralele pe care le conțin întăresc sistemul imunitar.
Castanele acționează ca tonic muscular, nervos și venos și reduc permeabilitatea capilară. Pentru tratamentul hemoroizilor, varicelor și tromboflebitei, se consumă câte o farfurie de piure de castane îndulcit cu miere înainte de micul dejun și de cină, timp de câteva săptămâni. Prin consumul de castane se poate lupta împotriva bolilor reumatice sau renale. Băile cu făină de castane dulci (comestibile) se folosesc în tratamentul reumatismului cardio-articular și endocarditei postreumatice.
Studiile arată că persoanele care mănâncă patru-cinci castane pe zi aduc numeroase beneficii sănătății, obținând un nivel mai mic de colesterol “rău”, combat anemia, scapă de neplăcerile digestive și își revigorează sistemul nervos. Un astfel de consum zilnic reduce cu 20% riscurile de infarct miocardic. Potasiul pe care-l conțin ajută inima, venele și arterele, iar fierul contribuie la refacerea sângelui.
Consumul de castane este contraindicat diabeticilor și obezilor.
Sursa: doctorulzilei.ro
Foto credit: www.bzi.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰