Antena Meniu Search
x

Video Fructul tropical care creşte de 10 ani în grădina unui român. Cum a reuşit Bogdan să cultive specia exotică în Timişoara

Vremea ne schimbă livezile. În loc de mere şi pere tot mai mulţi fermieri cultivă fructe exotice. Deocamdată plantaţiile sunt mici şi experimentale, dar specialiştii spun că arborii s-au aclimatizat perfect şi nu au dăunători. Aşa că în curând am putea vedea în magazine kiwi, curmale şi banane produse în România.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 27.11.2023, 21:21

Vezi și

Suntem în pragul iernii dar livada unui agronom din Timişoara arată ca o grădină exotică. Arborele de căpşuni e plin de flori şi de fructe în acelaşi timp. 

Bogdan Costea: Aici avem o specie foarte interesantă pentru zona noastră. Adică e practic specifică zonei mediteraneene. După cum vedem, avem flori şi fructe el în acelaşi timp.

De mai bine de 10 ani, Bogdan aclimatizează specii exotice tropicale

Bogdan Costea: Avem un kiwi. Foarte fain la ei este că gustul este extraordinar, nu avem chimicale şi diferenţa faţă de cei din comerţ din punct de vedere al culorii, nici nu se observă. 

Pe acelaşi subiect

Iulia Pop, reporter Observator: Smochini din Italia, bananieri din America de Nord cu gust de caramel, kaki, rodiu, curmal chinezesc.Toate cresc fără probleme în Timişoara. Aclimatizarea este în continuare o provocare, însă nici vremea nu mai este ce a fost. La fiecare 10 ani temperatura medie din România creşte cu 0.6 grade Celsius.

Bărbatul a reuşit să cultive şi măslini

Aproape 50 de pomi exotici au învins clima din România, iar acum nu mai au nevoie de o atenţie specială. Măslinul s-a adaptat cel mai greu.

Bogdan Costea: Măslin nu prea vedem pentru că sunt foarte sensibili de la -5 grade. Am avut ierni destul de reci, dar am reuşit cu o aclimatizare să le fac pe toate să treacă.

Tânărul nu vinde fructele, deocamdată le împarte cu prietenii. Specialiştii spun că în câţiva ani producţiile se vor extinde şi vom găsi fructele exotice de vânzare pe tarabe şi în magazine.

Tinerii agricultori au ca misiune în următorii ani aclimatizarea lămâilor şi portocalilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Inedit » Fructul tropical care creşte de 10 ani în grădina unui român. Cum a reuşit Bogdan să cultive specia exotică în Timişoara