Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Misterul mormântului unui baron îngropat în Sibiu ar putea fi descifrat după două secole: "Nu ştim dacă este sau nu acolo"

Managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că intenţionează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal şi pentru aceasta va cere Bisericii Evanghelice din Sibiu să-şi dea acordul ca să fie ridicată lespedea de piatră din biserică, pentru că sub aceasta se presupune că ar fi un mormânt de cărămidă şi în interior rămăşiţele baronului.

de Redactia Observator

la 21.01.2025 , 17:02

Mormântul baronului Brukenthal ar putea fi deschis după două secole Misterul mormântului unui baron îngropat în Sibiu ar putea fi descifrat după două secole - Silvana Armat / Turnul Sfatului / 2018

"Cred că pentru istoria oraşului, pentru istoria Muzeului Naţional Brukenthal, pentru ce înseamnă recuperare şi pentru ce înseamnă Samuel von Brukenthal, ar trebui să continuăm şantierul arheologic de acolo şi să vedem ce se află şi în mormântul acela. (...) Ştim prin tradiţie şi prin placa care există prin coloana de acolo, că acolo se află mormântul lui Brukenthal. Până nu se desface, până nu vin arheologii să facă o cercetare acolo, deocamdată vorbim, nu despre neapărat un mit, despre o informaţie, care nu ştim dacă este sau nu este acolo. (...) Eu cred că este important pentru un arheolog să afle cât mai mult. Deci este important să facem studii pe chestiunea aceasta. Deci anul 2025, va fi un an an al valorificării şi al studiului patrimoniului", a explicat managerul muzeului sibian, Alexandru Chituţă.

Nu se ştie dacă cadavrul baronului se află în mormântul înscripţionat cu numele lui

Singura dovadă că baronul Brukenthal ar fi îngropat în catedrala evanghelică din Sibiu este o plăcuţă pusă pe unul din stâlpi.

Articolul continuă după reclamă

De-a lungul ultimilor ani, arheologii au efectuat săpături în biserică şi în jurul ei, dar conducerea catedralei nu a permis să fie spart mormântul de cărămidă, care ar adăposti rămăşiţele baronului celebru, care a lăsat moştenirea sa oraşului, muzeul care îi poartă numele fiind cel mai vechi din sud-estul Europei.

În anul 1796 s-au interzis înhumările în biserică, dar, cu toate acestea, s-a făcut o excepţie în urmă cu 222 de ani, în anul 1803, când trupul neînsufleţit al baronului Samuel von Brukenthal a fost depus în cripta amenajată lângă amvon. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Specialiştii recomandă ca preţul chiriei să nu depăşească 30% din venitul lunar. Reuşiţi să vă încadraţi în acest procent?
Observator » Inedit » Misterul mormântului unui baron îngropat în Sibiu ar putea fi descifrat după două secole: "Nu ştim dacă este sau nu acolo"