Video Mucenicii munteneşti sau cei moldoveneşti: câştigătorul în "bătălia gustului"
Nu te pui cu mândria locală. În bucătării, a început războiul mucenicilor. Moldovenii frământă de zor pentru a prepara desertul însiropat şi plin de nucă, în vreme ce în Muntenia, oalele clocotesc pentru măcinicii cu zeamă. Iată câştigătorul în bătălia gustului.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Culisele scandalului-monstru pentru planșeul Unirii. Băluță a început reabilitarea fara avize, Nicușor Dan a venit cu buldozere să oprească lucrările
Războiul mucenicilor a început. În Bucovina, gospodinele şi-au pus şorţurile şi s-au apucat să prepare cu măiestrie desertul însiropat.
Cea mai bună reţetă de mucenici
"La 1 kg de făină punem o linguriţă de sare, punem puţin zahăr, cât de dulce ne dorim", arată o gospodină. Urmează laptele, drojdia şi ouăle. Secretul celor mai buni mucenici este aluatul care trebuie frământat cu perseverenţă şi forţă, ca la cozonac.
"După ce am frământat cam o jumătate de oră, îi facem o cruce, aşa am învăţat de la mamă, ca să crească mai cu spor, îl acoperim cu un prosop şi îl punem la dospit pe o suprafaţă caldă, pe sobă aici pe cuptor", arată Andreea Sfințițchi, fiica.
"De cele mai multe ori, pregătim sfinţişorii de dimineaţă, apoi îi ducem la biserică să fie sfinţiţi, iar mai apoi îi împărţim oamenilor ca pomană, în amintirea celor 40 de mucenici", adaugă Liliana Sfințițchi, nora. Cu greu se poate rezista bunătăţilor moldoveneşti. Preţul lor începe de la 3 lei şi poate ajunge la 40 de lei, în funcţie de ingrediente şi mărime.
Cum se fac mucenicii în Muntenia
Mucenicii din Muntenia au savoarea lor inconfundabilă. "Reţeta ar trebui să fie păstrată simplă. Scorţişoară şi nucă de bază, în unele situaţii unii oameni mai adaugă coajă de portocală sau lămâie", arată Marius Tudosiei, bucătar.
Dacă nu vreţi să vă bateţi capul cu reţeta, îi puteţi cumpăra gata făcuţi. Preţul unui borcan variază între 15-30 de lei. "În borcan, în zeamă, pentru că ni se pare că e important să onorăm tradiţia din toate perspectivele", adaugă Marius Tudosiei, bucătar.
Mucenicii nu sunt doar un simbol al gastronomiei tradiţionale şi al obiceiurilor religioase, ci şi un semn de respect pentru strămoşii neamului. "Cultul moşilor şi al străbunilor. În spatele acestui obicei se ascunde tocmai acest cult în semn de consideraţie pentru străbuni, pentru cei care au fost. Mierea este sacră în majoritatea culturilor. Nuca şi grâul sugerează ciclicitatea", a explicat Călin Bîrleanu, etnolog.
Biserica Ortodoxă îi prăznuiește mâine pe cei 40 de mucenici din Sevastia, care au fost martirizați în anul 320 pentru credinţa lor. În tradiția populară, de pe 9 Martie Babele sunt alungate şi poate începe curăţenia de primăvară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰