Cine au fost Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Sunt sărbătoriţi în întreg estul Europei
Sâmbătă, 9 martie 2024, românii îi prăznuiesc pe cei 40 de Sfinţi mucenici din Sevastia, care au pătimit în localitatea Sevastia, din Armenia.
- Cei 40 de mucenici din Sevastia sunt prăznuiţi pe 9 martie.
Sâmbătă, 9 martie 2024, este sărbătoare mare în calendarul creştin ortodox. Vorbim despre o sărbătoare cu cruce neagră, fiind prăznuiţi cei 40 de Sfinţi mucenici din Sevastia.
Vorbim despre 40 de Sfinţi mucenici care au pătimit în localitatea Sevastia, din Armenia, fiind supuşi la numeroase chinuri în vremea împăratului Liciniu (307-323).
Cine au fost Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia
Conform crestinortodox.ro, cei 40 de mucenici erau soldaţi care au mărturisit că sunt creştini şi care au refuzat să jertfească idolilor. Pentru mărturisirea credinţei în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuşi la multe chinuri.
Sursa amintită precizează că, după ce au fost supuşi la numeroase chinuri, mucenicii au fost scufundaţi într-o apă aproape îngheţată de lângă cetate.
Martiriul celor 40 de mucenici
Mucenicii au învins gheaţa şi frigul lacului în care au fost scufundaţi. În noaptea de 8 spre 9 martie a anului 320, cei 40 de creştini scufundaţia au învins moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei.
Cei de 40 de sfinţi au ales, mai degrabă, să moară într-un lac îngheţat decât să accepte compromisul care i-ar fi despărţit de dragostea de Hristos.
Torţionarii nu au putut înţelege cum sfinţii au reuşit să treacă în viaţă peste noapte astfel că s-a dat ordin ca picioarele să le fie zdrobite cu ciocanele, supliciu care le-a adus martirilor trecerea la cele veşnice.
Cum se numeau cei 40 de mucenici
Câţiva dintre cei 40 de mucenici purtau nume pe care le întâlnim şi astăzi în limba română. Vorbim aici despre Alexandru, Ilie, Ioan sau Nicolae. Existau însă şi mucenici care aveau nume pe care astăzi le mai întâlnim foarte rar spre deloc.
Lista completă a celor 40 de mucenici i-a cuprins pe Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.
Cum sunt sărbătoriţi în România şi în alte ţări
Cultul celor 40 de mucenici este răspândit în numeroase ţări din Europa de Est. Există numeroase biserici şi catedrale închinate lor. Vorbim despre locaţii din Armenia, Grecia, Macedonia de Nord, Albania, Ucraina, etc.
Tradiţii spune că prăznuirea celor 40 de mucenici reprezintă sărbătoarea preferată a bărbaţilor. În cinstea celor 40 de mucenici se beau 40 de pahare de vin, iar vinul băut se transformă în putere de muncă pentru tot restul anului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰