Antena Meniu Search
x

Video O ţestoasă pe cale de dispariţie, lovită de o maşină în Oradea, salvată printr-o intervenţie în premieră. Ce au făcut medicii veterinari

O ţestoasă lovită de o maşină în apropierea Oradei a mai primit o şansă la viaţă cu ajutorul unei asociaţii din Târgu-Mureş. Reptila avea mai multe fracturi la carapace, la fel şi la unul dintre picioare. Medicii au reuşit, însă, să o salveze printr-o intervenţie în premieră. Ţestoasa, o specie protejată de lege, urmează să fie eliberată în sălbătăcie abia peste câţiva ani.

de Redactia Observator

la 31.05.2022, 18:18

Vezi și

Ţestoasa a fost găsită pe stradă, cu răni grave la carapace şi la membrele inferioase. Fusese lovită de o maşină, dar cei care au găsit-o au crezut că poate fi salvată, aşa că au dus-o la o asociaţie din Târgu Mureş. Operaţia a fost o premieră pentru medicii veterinari de acolo. 

dr. Borka Vitalis, medic veterinar: Era găsit în Oradea, cu o fractură de carapace, asta era săritor în ochi, în schimb, când a ajuns la noi am observat că tot pe partea respectivă, unde a avut leziunea, avea piciorul foarte flasc. (...) A început să meargă, să folosească şi piciorul, luni am ţinut-o într-o cutie de carton şi a reuşit să iasă. 

Medicii au salvat piciorul ţestoasei cu ajutorul unei tije metalice

Medicii au salvat piciorul ţestoasei cu ajutorul unei tije metalice. Tija o să fie îndepărtată peste aproape patru luni, după ce ţestoasa se va însănătoşi total.  În continuare, țestoasa rămâne în cabinetul medical, iar apoi urmează să fie dusă la centrul de reabilitare al asociației.

Sos Tibo, herpetolog: Vorbim despre o o o specie autohtonă, țestoasă de apă europeană care se găsește în multe zone și regiuni din Europa. Este pe cale de dispariție. (...) La noi este o specie protejată prin lege.

Specialiştii spun că astfel de accidente se întâmplă des în această perioadă deoarece femelele sunt într-o continuă căutare a locurilor unde să își depună ouăle. Şoferii sunt rugați să circule cu atenție și cu viteză redusă în locurile unde este cunoscută prezența acestor specii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Inedit » O ţestoasă pe cale de dispariţie, lovită de o maşină în Oradea, salvată printr-o intervenţie în premieră. Ce au făcut medicii veterinari