Antena Meniu Search
x

Galerie foto Oraș pierdut, ascuns sub nisip 3000 de ani. În interior a fost găsit și un schelet uman neobișnuit

Arheologii egipteni au descoperit ceea ce ei consideră a fi cel mai mare oraș antic al Egiptului, ascuns sub nisip de mai bine de 3.000 de ani, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 09.04.2021, 10:39

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Faimosul arheolog Zahi Hawass a anunțat că orașul antic a fost descoperit în apropiere de Luxor, în sudul țării și reprezintă cea mai important descoperire, după identificarea mormântului faraonului Tutankhamon, potrivit The Guardian.

Arheologii au început excavările în septembrie 2020 între templele lui Ramses al III-lea şi Amenhotep III de lângă Luxor, la aproape 500 de kilometri de Cairo.

"În câteva săptămâni, spre marea surprindere a echipei, au apărut cărămizi", potrivit specialiștilor. Şi situl este "în stare bună de conservare, cu ziduri aproape întregi şi cu încăperi pline de unelte ale vieţii cotidiene. Aceasta ne va oferi detalii rare despre viaţa egiptenilor din Noul Imperiu".

Oraşul este format din "trei palate regale, un centru administrativ şi unul de producţie". Dar arheologii au dezgropat şi "o zonă de pregătire a hranei" cu o "brutărie", "un cartier administrativ" şi "un atelier" de construcţie. Au fost de asemenea descoperite două morminte de animale precum şi un schelet uman "neobişnuit".        

După ani de instabilitate politică legaţi de revoltele populare din 2011, care au lovit sectorul-cheie, turismul, Egiptul caută să readucă vizitatori, în special promovând patrimoniul antic. 

O acțiune în acest sens a avut loc săptămâna trecută, când 22 de mumii ale regilor și reginelor Egiptului au traversat Cairo în cadrul unui eveniment grandiose, numit “Parada de Aur a Faraonilor”. Sarcofagele sunt de acum expuse la Muzeul naţional al Civilizaţiei Egiptene (NMEC).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Oraș pierdut, ascuns sub nisip 3000 de ani. În interior a fost găsit și un schelet uman neobișnuit