Antena Meniu Search
x

Foto Specialiştii au realizat reconstrucția facială a lui Akhenaten, tatăl lui Tutankhamon, la 12.000 de ani după moartea faraonului

Chipul tatălui regelui Tutankhamon a fost realizat şi făcut public de specialişti, la aproximativ 12.000 de ani după moartea acestuia. Imaginile uimitoare dezvăluie asemănarea izbitoare între tată şi fiu.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 25.03.2021, 15:27

Akhenaten
Specialiştii au realizat reconstrucția facială a lui Akhenaten - Facebook/ FAPAB Research Center
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Oamenii de știință au folosit un craniu descoperit în Valea Regilor cu aproape 100 de ani în urmă pentru a reconstrui chipul faraonului Akhenaten care a domnit între 1353 î.Hr. și 1335 î.Hr. Imaginea digitală înfăţişează un bărbat în vârstă de 20 de ani, cu maxilarul lung și ochii pătrunzători, având atât forma craniului cât și nasul ascuţit fiind destul de similare fiului său, faraonul Tutankhamon.

Akhenaten a fost căsătorit cu sora lui

Akhenaten s-a căsătorit cu una dintre surorile sale care i-a născut băiatul, dar, ca urmare a relației incestuoase, Tutankhamon s-a născut cu numeroase probleme de sănătate, experții susţinând că acestea ar fi dus inclusiv la moartea sa timpurie.

Lucrarea remarcabilă a fost realizată la Centrul de Antropologie Legală, Paleopatologie, Bioarheologie (FAPAB) din Sicilia, folosindu-se de un craniu dintr-o mumie descoperită în 1907. Rămășițele, cunoscute sub numele de KV 55, au fost găsite într-un mormânt la doar câțiva metri distanță, unde Tutankhamon a fost înmormântat, ceea ce i-a determinat pe cercetătorii de atunci să creadă că mumia este tatăl faimosului faraon.

Datorită tehnologiei moderne, o analiză ADN a fost efectuată la aproximativ un secol după ce a fost găsit KV 55, care a sugerat că este într-adevăr tatăl biologic al regelui Tutankhamon. Cu toate acestea, unele dintre rezultatele genetice au fost criticate de experții paleomoleculari în 2010.

Reconstrucția facială a durat luni de zile, dar, spre deosebire de imaginile anterioare ale KV 55, echipa nu a inclus păr, bijuterii sau alte podoabe pentru a se „concentra doar asupra trăsăturilor faciale ale acestui individ”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a centrului de cercetare.

Oamenii de știință au folosit un proces numit „metoda Manchester” pentru acest proiect, care ia în considerare atât grosimea țesuturilor moi, cât și mușchii faciali atunci când o față este reconstruită. Forma și dimensiunea diferiților mușchi sunt determinate pe baza țesuturilor dure subiacente.

„Mușchii și ligamentele feței sunt modelate după modelul craniului în conformitate cu regulile anatomiei. Pielea este așezată deasupra, iar grosimile țesuturilor sunt valori medii care au fost determinate științific” a declarat Francesco Galassi, director și cofondator al Centrului de Cercetare FAPAB.

Echipa a extras, de asemenea, o „cantitate masivă de date” despre misterioasa mumie, cum ar fi examinările fizice anterioare ale craniului, măsurătorile și razele X, a adăugat Galassi.

„Această reconstrucție facială readuce la viață, într-un mod metaforic, una dintre cele mai controversate și importante mumii din istoria lumii, care poate fi atribuită lui Akhenaton însuși, deși ar putea fi dorită o confirmare suplimentară a acestei identificări”, a declarat echipa care s-a ocupat de studiu.

Nu numai că se spune că mumia este controversată, însuși Akhenaton a fost înconjurat de controverse când a condus Egiptul. Când a intrat la putere, a abandonat tradiția egipteană de a venera mai multe zeități și a adus un omagiu doar unui disc solar numit Aten. Schimbarea nu a fost acceptată pe scară largă în Egiptul antic, întrucât întreaga lor cultură era concentrată în jurul multor zei.

Faraonul Tutankhamon, o domnie scurtă

Când Akhenaton a murit, oamenii au demontat și ascuns monumentele regretatului faraon, iar numele său a fost șters din lista conducătorilor. Cu toate acestea, religia politeistă anterioară a fost restabilită odată ce fiul lui Akhenaton, Tutankhamon a preluat tronul. El și-a început domnia la vârsta de opt sau nouă ani și a domnit aproximativ nouă ani.

O reconstrucție a feței și a corpului său a ajutat cercetătorii să înţeleagă care au fost cu exactitate problemele de care a suferit faraonul de-a lungul scurtei sale vieţi şi domnii: a avut dinți de găină, un picior strâmb și șolduri de fată, conform celei mai detaliate examinări.

Mai degrabă decât să fie un rege îndrăgostit de cursele de caruri şi de activităţi masculine, regele egiptean a fost nevoit să folosească un baston pentru a se putea deplasa. O „autopsie virtuală”, compusă din peste 2.000 de scanări computerizate, a fost efectuată în tandem cu o analiză genetică a familiei lui Tutankhamun, care susține teoria potrivit cărora părinţii săi erau înrudiţi.

Oamenii de știință cred că acest lucru l-a lăsat cu deficiențe fizice declanșate de dezechilibrele hormonale. Astfel, istoria familiei sale ar fi putut duce de fapt la moartea sa prematură. Diferite mituri sugerează că a fost ucis sau a fost implicat într-un accident de car după ce i s-au găsit fracturi în craniu și în alte părți ale scheletului său. Acum, oamenii de știință cred însă că este posibil să fi murit mai de grabă de o boală moștenită, deoarece doar una dintre fracturi ar fi avut loc înainte de a muri, în timp ce piciorul lui strâmb ar fi făcut imposibilă participarea lui într-o cursă de car.

Hutan Ashrafian, lector în chirurgie la Imperial College din Londra, a spus că mai mulți membri ai familiei par să fi suferit de boli care pot fi explicate prin dezechilibre hormonale: „Mulți dintre predecesorii familiei sale au trăit până la o vârstă matură. Numai linia sa imediată a murit la vârsta fragedă”.

„Autopsia virtuală arată că degetele de la picioare sunt divergente - în termeni laici este piciorul de bâtă, strâmb. Ar fi șchiopătat. Există un singur loc în care putem spune că ar fi avut o fractură înainte de a muri, în zona genunchiului” a declarat radiologul egiptean Ashraf Selim.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dovezile problemelor sale de sănătate au fost de asemenea susţinute şi de cele 130 de bastoane uzate, găsite în mormântul său. Cercetătorii speculează că Tutankhamon și-a rupt piciorul și a murit din cauza infecției care a urmat la scurt timp, potrivit Daily Mail.

În 1907, lordul Carnarvon George Herbert i-a cerut arheologului și egiptologului englez Howard Carter să supravegheze săpăturile din Valea Regilor. La 4 noiembrie 1922, grupul Carter a găsit pași care duceau la mormântul lui Tutankhamon și au petrecut câteva luni găsind camera sa de mormânt. Au deschis camera și au descoperit sarcofagul în februarie anul următor. Mormântul este unul dintre cele mai mari descoperiri în istorie, plin de obiecte prețioase lăsate cu scopul de a-l ajuta pe tânărul faraon în călătoria sa către viața de apoi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Specialiştii au realizat reconstrucția facială a lui Akhenaten, tatăl lui Tutankhamon, la 12.000 de ani după moartea faraonului