Antena Meniu Search
x

Oraşul în care primeşti 700 de euro lunar dacă iei un bolnav acasă!

De peste 700 de ani, un orăşel belgian a devenit refugiu pentru persoane cu diverse tulburări mentale

De peste 700 de ani, un orăşel belgian a devenit refugiu pentru persoane cu diverse tulburări mentale.

Modelul de îngrijire pentru astfel de persoane pe care îl promovează  oraşul Geel din Belgia de atât de mult timp a devenit un exemplu pentru restul lumii.

Persoanele diagnosticate cu diverse afecţiuni de acest tip sunt bine-venite în orice cămin din Geel. Există mai multe instituţii specializate în oraş care le oferă evaluare psihiatrică, apoi toţi cei care caută ajutor sunt integraţi în vieţile familiilor care ajung să îi găzduiască, în baza unui sistem numit „family care”. Unii dintre cei care au ajuns în Geel în acest fel au locuit acolo, sub îngrijire, şi timp de 50 de ani. În plus, nimeni nu foloseşte, acolo, sintagma „bolnav mintal”. Li se spune „musafiri” sau persoane „speciale”, „diferite”.

Practic, orice familie care integrează un bolnav psihic primeşte o alocaţie lunară de aproximativ 700 de euro, dar nu primeşte niciun fel de instructaj medical. Aceasta, în fapt, ajută la reducerea etichetării şi stigmatizării persoanelor cu afecţiuni psihice. Dacă vreunul dintre „pacienţi” are nevoie de tratament medicamentos sau de altă natură, orice spital local le va pune la dispoziţie. Sistemul acesta de îngrijire există în Geel din secolul 14.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » Oraşul în care primeşti 700 de euro lunar dacă iei un bolnav acasă!