Antena Meniu Search
x

Perseide 2021 în România. Când ating punctul maxim şi cum le poţi admira

Luna august aduce, ca în fiecare an, un eveniment deosebit cunoscut drept Perseide sau cea mai spectaculoasă ploaie de stele căzătoare.

de Redactia Observator

la 10.08.2021, 16:41

Perseide 2021 în România. Când ating punctul maxim şi cum le poţi admira
Perseide 2021 în România. Când ating punctul maxim şi cum le poţi admira - pixabay
  • Perioada de activitate a Perseidelor are loc între 17 iulie şi 26 august.

Curentul de meteori Perseide care stă la baza acestui fenomen îşi face apariţia de fiecare dată în luna august, în momentul în care cometa 109P/Swift-Tuttle trece pe lângă Soare.

Practic, conform reprezentanţilor Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", particulele de praf ce provin de la cometa respectivă sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat, iar acesta este eliberat în spaţiu.

Perseide 2021 - ploaie de stele spectaculoasă în România

Fenomenul intitulat Perseide se bucură de un real succes printre oameni şi pentru că se produce în luna august, o lună a concediilor şi în care oamenii petrec mai mult timp în aer liber.

Pe acelaşi subiect

Trebuie precizat că Perseidele pot fi urmărite, în special în punctul maxim al curentului, şi cu ochiul liber, urmând ca doritorii să poată vedea chiar şi câte 50-60 de stele căzătoare pe oră. Însă, specialiştii atrag atenţia că trebuie să urmărim cerul cu atenţie, nu să privim în jos sau în telefonul mobil.

Când ating Perseidele punctul maxim

Sursa amintită precizează că, pentru Perseide perioada de activitate este 17 iulie - 26 august. Este vorba despre perioada în care amatorii pot viziona "pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici) și meteori care par că vin din constelația Perseus".

Punctul maxim al fenomenului ar urma să fie atins în noaptea de 12 spre 13 august, când, cum spuneam, am putea vedea chiar şi 50 sau 60 de stele căzătoare pe oră. În noaptea de 11 spre 12 august am putea vedea panta ascendentă a fenomenului, iar în noaptea de 13 spre 14 august am putea vedea panta descendentă a fenomenului.

În ce condiţii pot fi admirate Perseidele

Specialiştii atrag atenţia că fenomenul poate fi urmărit, mai ales în punctul maxim, doar cu ochiul liber. Trebuie doar să urmăriţi cu mare atenţie şi să prindeţi momente în care cerul să fie senin.

Se recomandă să admiraţi fenomenul întinşi pe spate într-un sac de dormit sau pe un şezlong. De asemenea, se recomandă să urmăriţi cerul cu atenţie pentru cel puţin o oră, să vă îmbrăcaţi corespunzător, în cazul în care este o noapte răcoroasă şi chiar să vă protejaţi împotriva insectelor.

Nu în ultimul rând, specialiştii recomandă să luaţi pauze între reprizele de admirat cerul şi chiar să notaţi ora, minutul şi secunda când observaţi o stea căzătoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Perseide 2021 în România. Când ating punctul maxim şi cum le poţi admira