Antena Meniu Search
x

Galerie foto Peste 200 de oameni au pozat goi în deșertul din Israel. Trag un semnal de alarmă pentru dispariţia Mării Moarte

Sute de persoane au pozat nud, la iniţiativa unui artist american, care a găsit o modalitate inedită de a trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia Mării Moarte, după ce a observat că nivelul acesteia scade anual.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 18.10.2021, 15:00

Sute de oameni, complet dezbrăcaţi, care şi-au vopsit corpul cu vopsea albă au străbătut zilele trecute o întindere deşertică în apropierea Mării Moarte, parte a celui mai recent proiect fotografic care îi aparţine artistului american Spencer Tunick, relatează The Guardian.

Fotograful în vârstă de 54 de ani a vizitat locul din sudul Israelului, fiind invitat de Ministerul Turismului pentru a ilustra pentru a treia oară faptul că marea moartă se micşorează.

În antiteză cu modelele din pictorial, fotograful Tunick a fost îmbrăcat într-o ţinută neagră, fiind observat pe capota unei maşini, de unde oferea indicaţii oamenilor cu ajutorul unui megafon. "Pentru mine, corpul reprezintă frumuseţea, viaţa şi dragostea", a spus Tunick, fotograful care a pus în scenă zeci de pictoriale nud în întreaga lume.

Anna Kleiman, o studentă la medicină în vârstă de 26 de ani a povestit că s-a alăturat proiectului penru a sensibiliza criza de mediu."Se simte foarte natural, odată ce îţi dai jos hainele. Nu vrei să le mai pui la loc. Cred doar că ne-am luptat puţin cu pietrele", a spus ea. 

Pe acelaşi subiect

Problema retragerii apelor cu câte un metru anual vine după ce Israel şi Iordania au deviat o mare parte din cursul apei pentru a o folosi la agricultură şi apă potabilă, în timp ce extragerea şi evaporarea mineralelor, accelerate şi ele de schimbările climatice, au agravat problema. După ce în urmă cu cinci ani a realizat un pictorial în acelaşi loc, fotograful a fost surprins să observe că acum apa mării ascăut, locul fiind acum doar o zonă de nisip şi gropi.

Pictorial inedit la Marea Moartă

Duminică, Tunick şi-a pus subiecţii pe stâncile cu vedere la mare, iar peste 200 de persoane i-au urmat instrucţiunile. La proiect au participat atât bărbaţi cât şi femei. Fotograful a spus că a ales să îşi acopere modelele cu vopsea albă pentru a evoca povestea biblică a soţiei lui Lot, despre care se spunea că s-a transformat într-un stâlp de sare.

Costurile pentru acest proiect au fost suportate de Ministerul Turismului din Israel, conform declaraţiilor oferite de Hassan Madah, directorul de marketing al Ministerului de Externe.Cheltuielile cu cei implicaţi în proiect au fost suportate din bugetul local al oraşului Arad.

Au existat şi voci care au contestat proiectul, unii lideri conservatori din Israel opunându-se  proiectului lui Tunick, unul dintre parlamentari cerând Ministerului chiar să retragă finanţarea. 

Primarul oraşului Arad, Ben Hamo a spus că a văzut proiectul ca o afirmare a oraşului drept un "oraş liberal" şi a sperat că filmarea va atrage mai mulţi vizitatori şi va ajuta la strângerea de fonduri pentru un nou muzeu despre Marea Moartă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Peste 200 de oameni au pozat goi în deșertul din Israel. Trag un semnal de alarmă pentru dispariţia Mării Moarte