Antena Meniu Search
x

De 7 ori pe zi, piloţii Inspectoratului de Aviaţie decolează ca să salveze vieţi. De multe ori, în elicoptere vechi de zeci de ani

De şapte ori pe zi, piloţii Inspectoratului de Aviaţie decolează ca să salveze vieţi. De multe ori, în elicoptere vechi de zeci de ani.

Vezi și

Stau mai multe ore la manşa elicopterelor de salvare decât alături de propria familie. Sunt antrenaţi să stingă incendii de la înălţime, să coboare în prăpăstii adânci sau să transporte contracronometru victime spre diferite spitale din România. Sunt piloţii Inspectoratului de Aviaţie, sau salvatorii din cer, aşa cum sunt numiţi de cele mai multe ori.

O dimineaţă obişnuită pentru piloţi, pe aerodromul SMURD din Băneasa: un tehnician pregăteşte elicopterul de salvare. Un al doilea verifică echipamentele de bord, înainte de zborul spre o nouă urgenţă medicală.

La capătul opus al pistei, un altul verifică elicopterul de rezervă.

Abia apoi, poate începe misiunea în zbor, alături de un pilot şi de un salvator special antrenat pentru recuperări de persoane. Fie că e vorba de stingerea incendiilor, fie că turiştii răniţi pe munte au nevoie de ajutor - eroii aerului sunt mereu gata de decolare. 

Fiecare misiune îşi pune amprenta pe salvatori.

Zece elicoptere îi ajută pe salvatorii din aer să ajungă mai repede la victime. Patru dintre aparate sunt mai vechi de 30 de ani. Niciunul nu poate interveni pe timp de noapte . Autorităţile promit alte 22 de aeronave medicale noi în următorii doi, trei ani. 

O parte vor fi de salvare pe mare, altele - montane, iar câteva elicoptere vor supraveghea graniţele. Cel puţin trei firme sunt aşteptate să liciteze pentru cele 600 de milioane de euro, cât ar costa aparatele.

Marius Negoiţă, pilot: "Este un lucru foarte bun că se doreşte mprirea flotei de elicoptere. Performanţele vor fi mai avansate."

În fiecare zi, din cele şase puncte unde sunt răspândite elicopterele de salvare, piloţii decolează de cel puţin 7 ori. Până acum, aparatele de zbor au fost chemate la peste două mii de urgenţe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Inedit » De 7 ori pe zi, piloţii Inspectoratului de Aviaţie decolează ca să salveze vieţi. De multe ori, în elicoptere vechi de zeci de ani