Antena Meniu Search
x

Galerie foto Premieră medicală în SUA. Rinichii unui porc, transplantaţi cu succes în corpul unui pacient aflat în moarte cerebrală

Chirurgii de la Universitatea din Alabama au raportat joi că au transplantat pentru prima dată cu succes rinichii de la un porc, modificaţi genetic, în abdomenul unui bărbat de 57 de ani aflat în moarte cerebrală. Imagini cu puternic impact emoţional!

de Redactia Observator

la 20.01.2022, 21:15

Anunțul a fost cel mai recent dintr-o serie de fapte remarcabile în transplantul de organe. La începutul acestei luni, chirurgii de la Universitatea din Maryland au transplantat o inimă de la un porc, modificată genetic, la un pacient de 57 de ani cu insuficiență cardiacă . Acel pacient este încă în viață și sub observație, scrie The New York Times.

În septembrie, chirurgii de la NYU Langone Health au atașat un rinichi de la un porc modificat genetic unei persoane cu moarte cerebrală care era ținută în viaţă de aparate. Deși a rămas în afara corpului, rinichiul a funcționat normal, făcând urina și creatinina să devină produse reziduale.

Potrivit echipei chirurgicale, rinichii de porc au început să funcționeze și să producă urină după aproximativ 23 de minute și au continuat să o facă timp de trei zile. Unul dintre rinichi a produs mai multă urină decât celălalt, potrivit specialiştilor. Rinichii normali ai pacienților au fost îndepărtați și nu au existat semne care să indice respingerea organelor de porc.

Statistici îngrijorătoare privind bolile renale, în SUA

Pe acelaşi subiect

Dr. Jayme Locke, chirurgul principal, a spus că procedura a urmat îndeaproape toți pașii unei operații obișnuite de transplant de la om la om și că au fost abordate întrebări critice de siguranță, punând bazele unui mic studiu clinic cu pacienți vii.

Alabama are una dintre cele mai mari rate de boli renale cronice din țară: 2.348 de cazuri la un milion de rezidenți. Adesea ca urmare a diabetului zaharat sau a hipertensiunii arteriale, boala de rinichi este cea mai frecventă la adulții în vârstă, dar afectează în mod disproporționat persoanele de culoare, femeile și pe cei cu educație mai mică și venituri reduse. În Alabama, ratele bolilor renale sunt neobișnuit de ridicate la adulții cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani. Pacienții cu rinichi care nu primesc transplanturi de la un donator compatibil trebuie să fie supuși unor tratamente de dializă de aproximativ trei ori pe săptămână.

În vara anului trecut, peste 90.000 de persoane erau pe liste de așteptare pentru un rinichi. Așteptarea poate fi lungă: mai puțin de 25.000 de transplanturi de rinichi sunt efectuate în Statele Unite în fiecare an, iar potrivit statisticilor, zeci de oameni aflaţi pe lista de așteptare mor în fiecare zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Inedit » Premieră medicală în SUA. Rinichii unui porc, transplantaţi cu succes în corpul unui pacient aflat în moarte cerebrală