Antena Meniu Search
x

Preţul exorbitant cu care este vândută o carte de bucate la o licitație din Paris

O carte de bucate, cu o valoare estimată la jumătate de milion de euro, ''Viandier'' de Taillevent, va fi scoasă la licitaţie joi de casa Christie's la Paris, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 21.03.2023, 18:07

Preţul exorbitant cu care este vândută o carte de bucate la o licitație din Paris
Preţul exorbitant cu care este vândută o carte de bucate la o licitație din Paris - Casa de Licitații Paris – Christie’s

Cartea, care datează de la sfârşitul secolului al XV-lea, provine din vânzarea unei mici părţi a bibliotecii unui pasionat de arta culinară, belgianul Pierre de Crombrugghe. "Pasiunea baronului de Crombrugghe atât pentru arta culinară, cât şi pentru bibliofilie - o combinaţie de gust şi cunoştinţe - se află la originea celei mai faimoase colecţii gastronomice în limba franceză, aflată în posesie privată", a afirmat Christie's într-un comunicat.

Cartea de bucate a fost tipărită în jurul anului 1495

"Piesa cheie" este "nu doar prima carte de bucate în limba franceză, însă această ediţie tipărită la Lyon (centrul-est) în jurul anului 1495 este şi prima (ediţie) ilustrată", a adăugat casa de licitaţii.

Guillaume Tirel, cunoscut sub numele de Taillevent (1310-1395), bucătar pentru regii Franţei Carol al V-lea şi Carol al VI-lea, şi-a pus semnătura pe această colecţie de reţete care a fost compilată de la sfârşitul secolului precedent. "Viandier" a avut zeci de ediţii până în 1615.

Acest exemplar, "frumos incunabul în format in-quarto", potrivit Christie's, este opera unui maestru tipograf din Lyon, Martin Havard, şi are o valoare estimată între 400.000 şi 600.000 de euro. La licitaţie va fi pus, de asemenea, în vânzare un exemplar al "Livre fort excellent de cuysine" din 1542, care conţine 350 de reţete din Renaştere, estimat între 80.000 şi 120.000 de euro. Este una dintre cele mai influente cărţi de bucate din toate timpurile, care "atestă renaşterea decisivă a gastronomiei în perioada Renaşterii". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Inedit » Preţul exorbitant cu care este vândută o carte de bucate la o licitație din Paris