Antena Meniu Search
x

Toamna vine cu bunătăți de-a gata. Mulți români renunță să își mai facă singuri conservele

Toamna aceasta, cămara se umple cu bunătăţi făcute de-a gata. Salata de vinete, zacusca sau dulceţurile se vând în cantităţi impresionante la târgurile tradiţionale

Vezi și

Toamna aceasta, cămara se umple cu bunătăţi făcute de-a gata. Salata de vinete, zacusca sau dulceţurile se vând în cantităţi impresionante la târgurile tradiţionale. Multe gospodine aleg să le ia din comerţ, pentru că, astfel, scapă de orele în şir petrecute în bucătărie.

Confortul are, însă, un preţ. 15 lei borcanul de zacuscă şi 20 de lei - cel de dulceaţă. Asta în timp ce producătorii din pieţe se plâng că vânzările merg din ce în ce mai slab. La vinetele cu 2 lei şi jumătate kilogramul sau la ardeiul de două ori mai scump nu se mai înghesuie aproape nimeni. 

Reporterii Observator au găsit-o pe doamna Anuţa la piaţă încă de dimineaţă. S-a apucat deja să pregătească proviziile pentru iarnă. Salata de vinete stă la loc de cinste pe masa familiei. 

Anuţa Obreja, pensionară: "Vinete coc şi pun la congelator pentru iarnă. Zacuscă nu prea mai fac, mai nou, pentru că nu prea se mai mănâncă la noi în casă. Dar anul ăsta mi-am propus să fac."

Puţini mai sunt, însă, românii care pregătesc conservele acasă. 

În pieţele din Capitală, un kilogram de vinete costă între doi lei şi jumătate şi cinci lei. Ardeii capia se vând tot cu cinci lei kilogramul. Iar roşiile pentru bulion, cu patru lei.

Alternative există din belşug la târgurile de produse tradiţionale. În curtea Universităţii de Agronomie din Bucureşti, Reporterii Observator au găsit bunătăţile copilăriei la borcan.

Cornel Enache, producător: "A început baza. Zacusca. De vinete, clasică, normală sau picantă, urmează zacusca de ghebe, de hribi, de gălbiori, de peşte, de ţelină."

Un singur borcan de zacuscă sau de salată de vinete costă 15 lei. Bulionul este ceva mai ieftin: cinci lei pentru o jumătate de kilogram.

Nicio cămară cu bunătăţi nu e completă fără ceva dulce. Iar, în ultimul timp, gospodinele au început să prefere şi ele gusturi ceva mai neobişnuite. Spre exemplu, dulceaţa de nuci verzi, dulceaţa de ghimbir sau chiar dulceaţa de ardei iute.

La târg, un borcan de dulceaţă sau de magiun costă între 15 şi 20 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Inedit » Toamna vine cu bunătăți de-a gata. Mulți români renunță să își mai facă singuri conservele