Antena Meniu Search
x

Video Un inventator din Arad lucrează la motorul cu hidrogen care ar putea ajuta la apariţia unor maşini nepoluante

În timp ce omenirea caută soluţii pentru a scădea nivelul poluării, un arădean se alătură marilor producători auto ai lumii care lucrează la motorul cu hidrogen, văzut drept soluţia viitorului pentru maşini nepoluante. Doi ani de formule şi o piesă de la maşina de spălat, atât i-au trebuit inventatorului pentru motorul care, spune el, ar putea salva planeta.

de Redactia Observator

la 24.08.2021, 16:33

Vezi și
  • Inventatorul din Arad lucrează inclusiv la un motor cu magneţi.

Ioan Sidor, inventator: Trebuie timp, trebuie migală, aici este chimie, începând de la clasa a 8-a, electronică cât încape şi fizică en-gros şi pasiune cât toate trei la un loc. Fără pasiune nu se obţin rezultate fără efort. 

Ioan Sidor este pasionat de electronică şi tehnologie încă de mic copil. A început să inoveze de la zece ani şi de atunci a tot inventat maşinării care au uşurat munca omului, unele dintre ele deja brevetate. Cu opt ani în urmă a conceput în atelierul său un motor care merge cu hidrogen. Şi l-a testat pe propria maşină. 

Ioan Sidor, inventator: Pornim motorul. Am montat un voltampermetru, care sus cu roşu îmi indică tensiunea pe baterii şi jos, curentul. La relanti nu îmi trebuie hidrogen, pun piciorul pe pedală, fac hidrogen. 

De doi ani a avut nevoie inventatorul să conceapă motorul. O muncă istovitoare, nopţi nedormite, sute de pagini umplute cu formule, dar rezultatul a fost unul pe masură.

Pe acelaşi subiect

Inventatorul din Arad lucrează inclusiv la un motor cu magneţi 

Ioan Sidor, inventator: Creşte puterea vreo 15 cai, scade uzura, scade poluarea, cu asta am făcut 80 de mii de kilometri, în doi ani. Cât de veche e maşina aceasta? E cam din '93. 

Invenţia bărbatului stârneşte curiozitatea vecinilor şi nu numai. 

Ioan Sidor, inventator: Aici am băgat generatorul de hidrogen, aici desfac molecula de apă şi obţin din apă hidrogen şi oxigen.

Martor: Mă bucur că există înclinaţia şi dorinţa de a reuşi să ne debarasăm de sistemele vechi de combustie pe maşini şi sper din tot sufletul că munca domnului Sidor va fi apreciată. 

Ioan Sidor lucrează acum şi la motorul magnetic. Speră să îl termine în următorul an.

Ioan Sidor, inventator: Am în lucru un motor magnetic care merge numai cu magneţi, fără hidrogen. Pe ăla, dacă îl porneşti, funcţionează 400 de ani fără să mai consume nimic. 

La 76 de ani, arădeanul este convins că invenţiile sale vor ajuta omenirea. Este motivul pentru care vrea să le breveteze.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » Un inventator din Arad lucrează la motorul cu hidrogen care ar putea ajuta la apariţia unor maşini nepoluante