Antena Meniu Search
x

Un muzeu din Danemarca a plătit aproape 70.000€ pentru un tablou. Artistul a livrat o pânză goală intitulată "Ia banii și fugi"

Artistul danez Jens Haaning a fost angajat de un muzeu pentru a crea un tablou intitulat „Ia banii și fugi”. Haaning a fost plătit cu aproape 70.000 de euro și a livrat o pânză goală, înrămată. Acum, artistul este somat să returneze uriașa sumă de bani, însă acesta a refuzat, scrie The Mirror.

De Redactia Observator la 01.10.2021, 10:29
Tabloul intitulat "Ia banii și fugi"
Tabloul intitulat "Ia banii și fugi" - Profimedia Images

Jens Haaning a primit suma de 534.000 de coroane daneze (aproximativ 70.000 de euro) din partea Muzeului de Artă Modernă Kunset. Artistul trebuia să creeze un tablou intitulat „Ia banii și fugi”, care să ilustreze relația dintre artă și muncă. 

Artistul, în schimb, nu a livrat ceea ce muzeul a cerut și refuză să returneze banii, în semn de protest. Acesta susține că astfel vrea să atragă atenția asupra condițiilor mizere de muncă și veniturilor mici. „Nu voi da banii înapoi. Opera, în sine, este faptul că le-am luat banii. Nu este o infracțiune, este o încălcare a clauzei unui contract. Îi încurajez și pe alți cetățeni care lucrează în condiții la fel de mizerabile să procedeze la fel. Dacă sunt blocați la un job jenant și chiar sunt puși în situația de a plăti din buzunarul lor pentru a merge la muncă, atunci să pună mâna pe ce apucă și să plece”.

După suma inițială, muzeul a fost de acord să mai plătească 10.000 de coroane pentru a acoperi și costurile de livrare și înrămare, însă artistul s-a plâns că tot ar mai fi fost nevoit să scoată bani din buzunar.

Lasse Andersen, directorul muzeului Kunsten, cere, însă, ca banii să fie returnați. „Sunt de acord că o operă de artă a fost livrată, dar nu este ceea ce am stabilit. Jens nu ar trebui să rămână cu banii respectivi”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Inedit » Un muzeu din Danemarca a plătit aproape 70.000€ pentru un tablou. Artistul a livrat o pânză goală intitulată "Ia banii și fugi"