Antena Meniu Search
x

Video ''Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva!'' Fenomenele meteo extreme au băgat spaima în români. Meteorologii nu vin cu veşti bune

Fenomen meteo rar şi înfricoşător! O tornadă s-a format lângă Craiova şi, deşi nu a provocat victime sau pagube, a băgat spaima în localnici. Meteorologii spun că vântul din vârtej s-a apropiat de 100 de kilometri pe oră şi ar fi putut cu uşurinţă să smulgă acoperişuri, copaci sau chiar să împingă maşini de pe şosea.  

de Redactia Observator

la 22.08.2022, 20:24

Vezi și

Spre seară, vremea s-a schimbat brusc în zona Craiovei. Cerul s-a făcut negru iar vântul a început să bată cu putere. Vârtejul s-a format pentru că peste aerul foarte cald de la sol a pătruns, la altitudine, o masă de aer mult mai rece. Amestecul celor două straturi a determinat curenţi foarte rapizi pe verticală, iar din norul cu dimensiuni impresionante a coborât fuiorul, care în final a atins solul sub forma unei tornade de categoria zero. 

''Vai de capul meu! Deci nu-mi vine să cred. Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva.''

Zeci de oameni din zonă au filmat înmărţuriţi fenomenul periculos. 

Specialiştii spun că viteza vântului a fost între 80 şi 100 de kilometri la oră. Ar fi putut cu uşurinţă să smulgă ţigle de pe acoperişuri, să rupă copaci şi indicatoare rutiere, sau chiar să împingă maşini de pe şosele dacă ar fi trecut peste ele. 

Pe acelaşi subiect

În sezonul cald, în Romania se produc doar câteva asemenea fenomene pe an. La începutul lunii, o tornadă a fost înregistrată şi în Sulina.

Vremea rea s-a abătut în weekend peste mai multe zone. Ploile au făcut prăpăd în Târgu Jiu. În jurul orei 03:00 dimineaţa, mai multe străzi din zona centrală au fost inundate. O maşină a rămas în mijlocul drumului: apa a ajuns sub capotă şi n-a mai pornit. A fost tractată de poliţiştii locali. 

În judeţul Dâmboviţa, unul dintre afluenţii râului Ialomiţa a ieşit din matcă şi a inundat zeci de gospodării. Mai mult, un branşament de gaze a fost smuls din cauza ploii şi a fost nevoie de forţele de intervenţie pentru a remedia avaria. 

În Târgovişte, mai multe maşini parcate pe bulevardul Libertăţii au fost zdrobite de copaci, iar pe o altă stradă, bucăţi dintr-un acoperiş au fost făcute una cu pământul.  

În Focşani, pasajul Vâlcele a fost complet blocat de apa tulbure, care ajungea până la glezne. 

Meteorologii nu vin cu veşti bune

Torenţial a plouat şi în Piteşti. Strada care duce spre Spitalul de Urgenţă din oraş a fost un adevărat pericol. Nu doar din cauza cantității mari de apă acumulată, ci şi pentru că s-a umplut de pământ şi pietre venite dintr-o parcare în lucru.

Meteorologii anunţă cod portocaliu şi galben de vreme rea până mâine la ora 22:00. În aproape toată ţara vântul va bate cu putere şi vor fi averse, descărcări electrice, vijelii şi grindină, iar cantităţile de apă acumulate vor depăşi 30 de litri pe metru pătrat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Vremea » ''Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva!'' Fenomenele meteo extreme au băgat spaima în români. Meteorologii nu vin cu veşti bune