Antena Meniu Search
x

Un nou RECORD a fost stabilit: unde se află exemplarul care a uimit o lume întreagă

Numit și ''Copacul care fluieră'', după numeroasele păsări cântătoare aflate între ramurile sale, cel mai mare stejar de plută se află în regiunea Alentejo din Portugalia, se menționează în ediția 2013 a Cărții Recordurilor.

Numit și ''Copacul care fluieră'', după numeroasele păsări cântătoare aflate între ramurile sale, cel mai mare stejar de plută se află în regiunea Alentejo din Portugalia, se menționează în ediția 2013 a Cărții Recordurilor.

Ultima recoltare din 2009 a scoarței acestui stejar a produs 825 kg de plută, îndeajuns pentru a astupa gurile a 100.000 de sticle de vin. Producția medie de plută a copacului ajunge pentru 40.000 de sticle. Se pare că recolta de plută cea mai mare de pe un stejar a fost înregistrată, în 1889, în Portugalia, respectiv 1.755 kg.

Cum se valorifică pluta

Utilizarea plutei ca materie primă datează încă de pe timpurile fenicienilor și grecilor antici. Mai târziu, a devenit cunoscută în toată lumea, ca urmare a faptului că pluta reprezintă sigiliul perfect pe durata procesului de învechire a vinului.

Însă dopurile pentru sticlele de vin nu sunt singurele produse ce se pot realiza din plută, după cum menționează site-ul amintit mai sus. Datorită calităților sale remarcabile, precum elasticitatea, impermeabilitatea, rezistența la foc, greutatea mică, bun izolator fonic, pluta mai este folosită și la fabricarea plăcilor izolatoare, parchetului pentru podele, la unele aplicații de înaltă performanță, cum ar fi industria auto și aviatică, ca izolator termic în industria spațială, dar și la realizarea a numeroase decorațiuni.

Cele mai mari păduri de stejari de plută se află în Portugalia (50%), Spania, sudul Franței, Italia și nordul Africii, clima mediteraneeană și solul acestor regiuni fiind propice creșterii acestui stejar, producând o plută de foarte bună calitate.

Prima recoltare se face după 20-25 de ani de la plantarea copacului. După fiecare decojire, scoarța se regenerează și poate fi din nou recoltată după 9-10 ani. Un stejar poate ajunge la vârsta de 200-250 de ani, moment în care copacul este înlocuit cu alți doi puieți, asigurându-se astfel continuitatea și creșterea pădurilor de stejari de plută.

Decojirea este procesul prin care scoarța este îndepărtată de pe trunchiul și ramurile stejarului. Echipe specializate folosesc macete pentru a tăia felii mari din scoarță. Aceștia trebuie să fie deosebit de atenți, deoarece distrugerea membranei dintre trunchiul copacului și scoarță poate duce la slăbirea copacului sau chiar la moartea acestuia. Această membrană este cea care asigură creșterea copacului.

În Portugalia există numeroase legi ce protejează această resursă de materie primă extrem de valoroasă, se arată pe site-ul www.corkline.ro. Prima lege portugheză care prevede protejarea copacilor de stejar de plută datează din secolul al XIV-lea. La începutul secolului XX a devenit ilegală tăierea unui astfel de copac, excepțiile fiind doar cazurile în care acesta, fiind bătrân și neproductiv, era înlocuit cu un altul mai tânăr. În prezent, stejarii de plută nu pot fi tăiați sau mutați fără autorizare din partea guvernului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Inedit » Un nou RECORD a fost stabilit: unde se află exemplarul care a uimit o lume întreagă