Antena Meniu Search
x

ZĂPADA - remediul-minune la îndemâna oricui. Cum o poți folosi pentru O STARE DE SĂNĂTATE EXCELENTĂ

Mersul desculţ prin zăpadă şi frecţionarea pielii cu bulgari de nea sunt două remedii vechi de revigorare şi prevenire a bolilor sezonului rece

Mersul desculţ prin zăpadă şi frecţionarea pielii cu bulgari de nea sunt două remedii vechi de revigorare şi prevenire a bolilor sezonului rece. Zăpada nu e doar cauza răcelii şi a suferinţelor de tot felul, ci şi sursă de sănătate.

Numai că noi ne-am obişnuit să o considerăm o intemperie a naturii care provoacă numai neplăceri. Am uitat anii copilăriei când ne jucăm în zăpadă şi eram mai îmbujoraţi şi mai zdraveni că acum. Zăpadă este factor terapeutic cu efecte extraordinare, un medicament cu totul special pe care îl avem la îndemână, dar nu ştim să profităm de el. Aşadar, să învăţăm să redescoperim efectele minunate ale bulgarilor de nea.

Doctoriile din bulgari

Iarnă aduce cu ea un minunat mijloc de călire a organismului: zăpadă. Nu orice zăpadă este bună pentru sănătate şi nu în orice cantitate. Expunerea controlată, folosind anumite proceduri care au că ingredient zăpadă, sunt un mijloc extrem de eficient de revigorare şi îmbunătăţire a funcţiilor vitale. Călirea organismului duce astfel la fortificarea sistemului imunitar. Zăpadă este un puternic antiinflamator, calmant al usturimii şi al mincarimilor, vasoconstrictor şi tonic pentru piele. Folosind zăpadă în asociere cu mişcarea, se reglează circulaţia periferică şi ritmul cardiac. Deja celebra la multe popoare, alternanţa între cald şi rece tonifică pielea. Iar apă rezultată din topirea zăpezii, care e de fapt, apă de ploaie, este indicată pentru întreţinerea pielii şi a părului. De altfel, terapia cu apă de zăpadă este ramură a hidroterapiei, metodă naturistă care ajută nu numai la vindecarea unor boli, dar şi la prevenirea acestora.

Zăpada face ten frumos

– Pentru tonifierea tenului: puneţi într-un vas doi-trei pumni de zăpadă pufoasă, afinată. Luaţi cu degetele puţină zăpadă şi folosiţi-o că pe o crema, întinzând-o pe toată faţă, masând uşor. Apoi, frecaţi pielea fetei cu un bulgare, cu mişcări circulare. La urmă, ungeti cu o crema puternic hidratantă. Acest procedeu, aplicat vreme de câteva săptămâni, va va reîntineri tenul, contribuind la elimanarea ridurilor şi redându-i bujorii naturali.

– Pentru curăţirea tenului: inmuiati un tampon de vată în zăpadă topită, călduţă şi curăţaţi obrazul exact aşa cum procedati când va demachiaţi. Este cel mai bun agent de curăţire.

Sebastien Kneipp, un preot german renumit pentru tratamentele naturiste cu apă, recomandă mersul desculţ prin rouă şi zăpadă că mijloc de vindecare şi revitalizare a întregului corp, dar şi că măsură profilactică pentru cei predispuşi la bolile sezonului rece. Mersul cu tălpile goale prin zăpadă nu trebuie să depăşească 30-40 de secunde, după care trebuie să punem în picioare şosete de lână şi să mergem câteva sute de metri, rulând bine talpă pe sol. Astfel, sângele se pune în mişcare, mai bine decât ar face-o alt tip de exerciţii. Picioarele se vor încălzi foarte tare, transmiţând căldură şi în restul organismului. Senzaţia imediată va fi de înviorare şi tonus excelent. Putem face asta zilnic, mărind progresiv mersul în zăpadă până la 3 minute. Bineînţeles, metodă nu este recomandată persoanelor care sunt deja bolnave, deoarece ar putea agrava afecţiunea. Pentru femei, însă, este un mijloc de prevenire a cistitelor şi infecţiilor urinare, anexitelor, artritelor şi reumatismului. Picioarele nu vor mai fi reci, iar crizele de sciatică vor fi mai rare şi mai puţin dureroase. Cârceii şi deranjamentele digestive care apar din cauza frigului vor dispărea. Că să nu mai spunem că, joacă prin zăpadă contribuie serios la modelarea siluetei.

Frecatul cu zăpadă, sănătate maximă

Dacă tot aţi ajuns în zăpadă, încercaţi şi să va frecaţi mâinile puternic cu ea, nu mai mult de 1-2 minute, după care puneţi mănuşi călduroase şi faceţi mişcări ale degetelor şi încheieturilor. Circulaţia la nivelul mâinilor va fi mai bună, nu vor degera, iar dacă aveţi eczeme şi infecţii dermatologice ale degetelor, acestea se vor vindecă mai rapid. Dacă aveţi piele sensibilă care se crapă în contact cu frigul, aplicaţi după aceea o crema grasă. Copiii se freacă pe faţă cu zăpadă, în joacă, dar acesta este de fapt un tratament medical cu efecte sigure. Pe vremuri, la ţară, copiii erau băgaţi într-un nămete şi frecaţi cu zăpadă pe întreg corpul pentru a fi feriţi de răceli, poftă de mâncare şi rezistenţă la boli. După această procedura, erau înfăşuraţi în ceva gros şi puşi să transpire lângă sobă încinsă. Şi adulţii făceau la fel, pentru prevenirea bronsitelor şi reumatismului. Tot prin terapia cu zăpadă se ameliorează şi tulburările psihice, cum ar fi depresia, astenia, fobiile şi atacurile de panică. Joacă în zăpadă redă bună dispoziţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » ZĂPADA - remediul-minune la îndemâna oricui. Cum o poți folosi pentru O STARE DE SĂNĂTATE EXCELENTĂ