Antena Meniu Search
x

Video Alex Voicu, despre colapsul SVB: În următorii 2-3 ani ne aşteptăm să trecem printr-o recesiune. Un proces sănătos, chiar dacă dureros

Președintele SUA a fost nevoit să iasă public să calmeze piețele financiare după ce în doar o săptămână s-au prăbuşit trei bănci americane.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 14.03.2023, 17:19

Vezi și

Bursele din Europa și chiar Bursa de la București au început săptămâna în scădere. Subsidiară SVB din Londra a fost vândută cu o lira sterlină. Banca din Silicon Valley constituie cea mai mare problemă. Până săptămâna trecută, nimeni nu a ştiut ce riscuri şi-au asumat bancherii și cum au jonglat cu depozitele clienților din IT. Unul dintre angajați a fost tranșant și a declarat pentru CNN că banca a picat din cauza deciziilor absolut idioate ale managementului. Silicon Valley Bank a cunoscut un boom de excepţie la începutul anului 2020, după izbucnirea pandemiei. Pentru că lucrau de la distanţă, atât companiile, cât şi angajaţii au cheltuit enorm pe gadgeturi şi servicii digitale. Multe firme de tehnologie au câștigat enorm și au ales să-şi păstreze banii în Silicon Valley Bank.

Ulterior, bancherii au investit în titluri de stat direct influențate de dobânda de politică monetară, adică aceea care vă crește și vouă ratele la credite când o mărește Banca Centrală. Problemele au apărut din cauză că bancherii SVB au investit masiv în obligaţiuni guvernamentale pe termen lung, iar acestea au o relaţie invers proporțională cu ratele dobânzilor. Adică, atunci când cresc ratele, scad preţurile obligaţiunilor. Între timp, a apărut războiul din Ucraina, iar Statele Unite au început să se confrunte cu o inflaţie de proporţie. Consecinţa a fost că Rezervă Federală a început să crească dobânda cheie accelerat iar. Iar obligaţiunile deţinute de Silicon Valley au început să nu mai valoreze nimic. Despre toate acestea, Marius Pancu a stat de vorbă cu Alexandru Voicu, CEO Certinvest.

Interviu cu Alex Voicu despre criză, recesiune şi băncile din Europa

Marius Pancu: "Care e riscul unui efect de domino de acum înainte?"

Alex Voicu: "Vom vedea poate mici mișcări de genul acesta, e foarte important că FED-ul să comunice bine să spună toate uneltele pe care le-au pus pe masă pentru a calma populația."

Marius Pancu: "În România, în cât timp ar putea să ajungă un astfel de efect  de undă? Cât de expuși suntem la piață americană și la piețele internaţionale în general?"

Alex Voicu: "Comportamentul băncilor va fi unul mai defensiv, se vor acordă credite mult mai greu, băncile vor fi mai atente la cum își fac acest mix de finanțare. Momentan, nu văd undele care să treacă peste ocean. Vor fi absorbite de ocean. Momentan. În Europa avem reglementări mult mai stricte și mai bine protejați decât americanii."

Marius Pancu: "Pieţele au avut o mișcare intersanta. Bineînțeles, au deschis cu panică, dar până la urmă a fost un eveniment văzut că fiind pozitiv pentru piață globală. De ce? 

Alex Voicu: "Pentru că Banca Centrală Americană era convinsă că va mai ridică dobânda cu 75 de puncte de bază. Acest eveniment s-ar putea să îi facă să își reconsdere poziția și să rămână la nivelurile actuale, poate chiar să înceapă să scadă dobânzile în curând."

Marius Pancu: "Asta s-ar putea întâmplă și în Europa?" 

Alex Voicu: "Cu siguranţă și bancherii centrali europeni vor fi puțin mai precauți în ridicarea dobânzilor. 

În următorii 2-3 ani ne așteptăm să trecem printr-o recesiune și într-o recesiune este natural să avem câteva bănci care cad. Suntem mult mai pregătiți de criză decât eram în 2008. Nimic nu e o certitudine, dar este timpul să avem o recesiune în următorii 2-3 ani și pentru a avea un echilibru în economie. Ce se întâmplă într-o recesiune, se resetează puțin nivelul de alocare a capitalului în economie și luăm din zonele de exces și investim în zonele în care avem nevoie și de asta îl consider un proces sănătos, chiar dacă e un proces dureros."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Alex Voicu, despre colapsul SVB: În următorii 2-3 ani ne aşteptăm să trecem printr-o recesiune. Un proces sănătos, chiar dacă dureros