Antena Meniu Search
x

Poate intra în faliment o bancă din România după colapsul SVB? Explicaţia analistului Adrian Negrescu

Falimentul Silicon Valley Bank şi Signature Bank din Statele Unite a alimentat temeri legate de o contagiune în Europa şi în restul lumii. Analistul economic Adrian Negrescu a explicat la Observator că nu există niciun risc ca vreo bancă din România să intre în colaps în perioada următoare şi că prăbuşirea celor două bănci din SUA rămâne un caz izolat şi redus pentru că este vorba de bănci relativ mici. Expertul consideră că nu se va ajunge la o prăbuşire în masă a sistemului bancar american. 

de Redactia Observator

la 14.03.2023, 14:49

Ce riscuri sunt ca o bancă din România să dea faliment după colapsul SVB? Explicaţia analistului economic Adrian Negrescu
Silicon Valley Bank - Getty Images

Adrian Negrescu, analist economic, a explicat la Observator care este riscul unui efect de domino al crizei bancare din SUA

Valentin Butnaru: Se poate întâmpla şi în România ca o bancă să dea faliment în perioada următoare?

Adrian Negrescu: Simplu şi la obiect NU! De ce? Pentru că băncile româneşti sunt foarte bine capitalizate. Au înregistrat anul trecu profituri spectaculoase pe fondul creşterii dobânzilor iar Banca Naţională monitorizează foarte bine ce se petrece în sistemul bancar de la noi. Mai mult, deponenţii, cei care au depozite, trebuie să ştie că sunt asiguraţi până în limita a 100.000 de euro, adică nu au ce să piardă în momentul de faţă pentru că sistemul bancar este unul solid şi nu are nicun fel de probleme în momentul de faţă.

Valentin Butnaru: Se poate întâmpla şi la noi ce s-a întâmplat în SUA cu privire la fenomenul de "bank run" în care clienţii dau fuga la bancă să scoată banii pentru a-i muta?

Pe acelaşi subiect

Adrian Negrescu: Ei, noi nu avem bănci din astea, active, specializate pe zona de risc. SVB, această bancă americană, prima care a dat faliment, era specializată în finanţarea startup-urilor. Se ştie că 1 din 10 startup-uri reuşeşte să facă profit, celelalte dau faliment. Era o bancă specializată în finanţarea afacerilor cu un grad ridicat de risc. În momentul în care a apărut un zvon că această bancă are probleme finnaciare, foarte mulţi clienţi s-au dus să retragă banii. Banca nu a mai reuşit să facă faţă cererilor de finanţare, a încercat să adune bani din piaţă, dar nu a reuşit şi a ajuns în pragul falimentului. Interesant e că la câteva ore distanţă o altă bancă specializată tot pe zona asta, de împrumuturi de risc, mai ales pe crioptomonede, Signature Bank a intrat şi ea într-o problemă de lichiditate şi a ajuns în situaţia de a da faliment. Nu se pune problema ca sistemul bancar din SUA să ajungă într-o situaţie de risc pentru aceste două bănci care au intrat în faliment erau două bănci relatativ mici, cu o capitalizare de până în 200 de miliarde de dolari, raportat la grupurile bancare care au capitalizări de mii de miliarde de dolari. Inclusiv preşedintele Biden a spus că nu există probleme în momentul de faţă şi că America rezistă la orice provocare în zona financiară. Au învăţat din criza precedentă şi nu cred că se va ajunge la o prăbuşire în masă a sistemului bancar american. 

Valentin Butnaru: În România a crescut inflaţia. Ce se întâmplă dacă românii nu vor putea plăti ratele?

Adrian Negrescu: Dacă nu vor plăti ratele, vor fi executaţi silit şi nu cred că cineva îşi permite să fie executat silit în momentul de faţă. Dobânzile vor rămâne la un nivel de 7%, 7 şi ceva % pe tot parcursul anului. Vestea bună este că nu vedem în momentul de faţă o creştere a dobânzilor. Chiar dacă inflaţia a crescut în februarie, Banca Naţională a spus deja că inflaţia se va tempera în a doua jumătate a anului iar dobânzile vor urma acelaşi traseu. Eu mă aştept să avem în acest an indicii ăştia bancari IRCC şi ROBOR pe la 7% la care adaugă fiecare client marja băncii, 2-3%, cât a negociat. Deci vom avea dobânzi oarecum stabile. Din 2024, sperăm ca Banca Naţională se reducă pas cu pas dobânda cheie astfel ca presiunea asta pe rate să scadă semnificativ. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Poate intra în faliment o bancă din România după colapsul SVB? Explicaţia analistului Adrian Negrescu