Antena Meniu Search
x

Video Alpinistul Alex Găvan, despre poluare: "Un mare virus tronează marile oraşe din ţară, un virus care ne ucide pe toţi, nediscriminatoriu"

Mai mulţi activişti români au dat în judecată statul, pentru că nu implementează soluţii concrete pentru combaterea poluării, iar procesul ar putea avea efecte extrem de importante asupra ţării noastre. Alpinistul Alex Găvan, specialist în probleme de mediu, a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre ce înseamnă procesul respectiv, dar şi despre cât de tare ne afectează poluarea la momentul actual.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 19.04.2023, 15:00

Vezi și

Că România este una dintre cele mai poluate ţări din Uniunea Europeană şi nu numai nu mai este o surpriză pentru nimeni. Ba chiar în Bucureşti se depăşesc în mod frecvent normele de poluare acceptate prin lege.

Specialiştii susţin că vina este exclusivă a autorităţilor şi acuză că acestea nu iau măsuri concrete pentru combaterea poluării. Ba, mai mult, se acuză faptul că autorităţile de la noi încurajează importul de rable prin care creşte poluarea în România.

Mai mulţi activişti români au dat în judecată autorităţile, iar procesul a început la Cluj-Napoca, judecătorii respingând contestaţiile depuse de reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi cei ai Ministerului Energiei.

Pe lângă solicitarea de luare a unor decizii concrete pentru combaterea poluării, activiştii solicită inclusiv amendarea autorităţilor pentru fiecare zi în care acestea refuză să implementeze astfel de măsuri.

Alpinistul Alex Găvan, specialist în probleme de mediu, a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre tot ce înseamnă şi implică această poveste.

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de Alex Găvan:

- Era cazul să se întâmple acest prim proces de climă şi în România. Proiectul pe care noi îl propunem pentru Bucureşti, în primă fază, şi apoi pentru alte oraşe din ţară exact asta face, luptă împotriva schimbărilor climatice, dar până să ajungem acolo trebuie să ne referim la calitatea aerului din Bucureşti. Din păcate, de ani buni Bucureşti este în top 3 cele mai poluate capitale din Europa şi avem cele mai mari costuri bugetare dintre toate capitalele din Uniunea Europeană. 6,35 miliarde de euro practic se duc în fiecare an de la buget, practic din banii noştri, ai tuturor. Se duc pe boli care sunt agravate sau cauzate de poluare. În România mor anual 29.000 de români din această cauză.

- În 2020, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică a publicat nişte statistici şi printre concluziile acelui raport reiese că dacă autorităţile şi-ar îndeplini ţintele deja asumate pentru combaterea poluării, speranţa de viaţă a bucureştenilor s-ar mări cu patru ani, ceea ce este o cifră absolut fantastică. 

- Pe lângă procesul de care vorbeam, România deja a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru aerul poluat din Bucureşti şi alte câteva oraşe mari din ţară. În curând am putea să plătim amenzi de zeci de milioane de euro până o să remediem această problemă. Ironia este că, în acelaşi timp, noi ne tăiem, practic, ultimele păduri din jurul Bucureştiului. Ca de multe ori în România, ne tăiem singuri craca de sub picioare. În loc să facem aşa-numitele centuri verzi, ca afară, în jurul oraşului, care sunt practic plămânii verzi, noi îi tăiem cu sălbăticie. 

- Ilfov este unul dintre judeţele cu cea mai mică acoperire forestieră din ţară, doar 16%. Asta duce în zona de deficit forestier. Să ies din zona asta trebuie să am peste 30%. Şi totuşi, doar în pădurile din Ilfov în ultimul an s-au tăiat peste jumătate de milion de arbori, legal. Vorbim acum doar de cifrele oficiale. Peste jumătate de milion de arbori în peste 700 de puncte diferite de tăiere, asta însemnând echivalentul a circa 5.000 de camioane de lemne.

- Împreună cu cele mai relevante organizaţii de mediu din România şi nu numai, împreună cu foarte multe persoane publice, am creat platforma civică Împreună pentru Centura Verde. Privitorii pot să intre pe centuraverde.ro şi să semneze şi petiţia pentru că prin asta cerem mai multe lucruri. În primul rând, protejarea strictă a tuturor pădurilor din Ilfov, pe de o parte. Pe de altă parte, cerem un plan integrat concret. Pentru că în momentul de faţă Bucureştiul nu are un plan de combatere a poluării. Un plan integrat între Primăria Bucureşti şi Consiliul Judeţean Ilfov. De ce asta? Pentru că nu mai poţi să gândeşti dezvoltarea Bucureştiului altfel decât integrată cu ceea ce se întâmplă în Ilfov. 

- Considerăm că ceea ce se întâmplă în Bucureşti este o chestiune de securitate naţională. De ce? Pentru că Bucureşti este inima ţării, este motorul care pompează sânge, energie în corpul ţării. Când inima e bolnavă, nu trebuie să facem ceva să o recondiţionăm? Pentru că altfel şi economia o să o ia la vale. Pentru asta cerem, solicităm autorităţilor să pună subiectul poluării din Capitală pe masa CSAT-ului. 

- Trebuie să ne imaginăm că pădurile astea din jurul Bucureştiului, dar şi din jurul marilor aglomerări urbane sunt masca de oxigen a oraşului. Centura verde reprezintă un proiect pe care, dacă nu îl tratăm acum, cu maximă seriozitate, viitorul oricum o să ni-l propună, dar la un cost etic, economic şi social înmiit decât este acum efectiv. În momentul de faţă, un mare virus tronează peste Bucureşti, peste marile oraşe din ţară, un virus care ne ucide pe toţi nediscriminatoriu. Acest virus este poluarea.

- Vrem ca noul Bucureşti să nu rămână doar un slogan. Pădurile din jurul oraşului nu stochează doar carbonul, nu reduc doar extremele termice, ele acţionează şi ca un burete uriaş care adună precipitaţii, acumulează apa şi, în vreme de secetă, dau, uşor, uşor, drumul. Asta se întâmplă şi în Parcul Natural Văcăreşti şi, practic, această centură verde o să fie următorul pas major în materie de calitatea aerului în oraş şi în zona metropolitană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Alpinistul Alex Găvan, despre poluare: "Un mare virus tronează marile oraşe din ţară, un virus care ne ucide pe toţi, nediscriminatoriu"