Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video CALCUL. Câți bani ar scoate fiecare român din buzunare, lunar, timp de 10 ani, pentru programul de case al lui Simion: "E fezabil doar dacă ne întoarcem în anii '80"

Liberalii s-au dezlănţuit la adresa lui George Simion după ce liderul AUR promite să dea alegătorilor apartamente de 35.000 de euro şi credite ieftine. Cei din PNL sunt convinşi că persoanele filmate în timp ce stau la cozi uriaşe sunt de fapt membrii partidului lui Simion şi prietenii acestora. De asemenea, îl acuză pe liderul AUR că pune la punct o schemă de tip Caritas. Cea din urmă acuzaţie e susţinută şi de politicienii din REPER. Aceştia cer Parchetului General să deschidă cât mai rapid o anchetă pentru că George Simion are un plan care urmăreşte doar să obţină informaţii confidenţiale de la cetăţeni.

de Marius Pancu

la 25.07.2024 , 20:34

Politicienii spun că românii care semnează contractul cu AUR îşi oferă datele personale, inclusiv CNP-ul. În plus, George Simion nu prezintă nicio dovadă prin care să le demonstreze că într-adevăr le poate oferi locuinţe ieftine, că le poate refinanţa creditele şi rezolva toate aceste griji economice zilnice.

Mai mult, liderul AUR face promisiunile în numele funcţiei publice pe care presupune că o va ocupa în viitor, cea de preşedinte, dar în atribuţiile unui preşedinte nu este prevăzut aşa ceva. Preşedintele nu are, prin Constituţie, nicio putere prin care să implementeze aceste măsuri, indiferent de cine este şeful statului. George Simion promite, însă, că-şi va da demisia dacă în şase luni nu-şi va îndeplini promisiunile. Alături de mine este Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare. 

Marius Pancu: Vreau să vă detaliez un pic promisiunile acestea economice, ca să ştim exact la ce ne referim. 100.000 de locuinţe pe an promite George Simion: apartament de două camere 35.000 de euro, trei camere 50.000 de euro, patru camere 70.000 de euro, în Bucureşti, în preajma şoselei de Centură. Vă întreb pe dvs. cum sunt aceste preţuri din perspectiva pieţei şi dacă ar putea fi ele vreodată fezabile, aşa cum spune George Simion?

Vezi și

Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare: Vă spun, în primul rând, că zâmbesc vizavi de această situaţie pentru că acest program există deja, este implementat, funcţionează şi are şi beneficiari. Acest program a fost inventat de doamna Firea, la Ministerul Muncii, se numeşte Family Start. Este un program prin care se finanţează până la 30.000 de euro, cu dobândă subvenţionată de stat, fix în scopul achiziţionării unei locuinţe. Ceea ce face George Simion în acest moment este o perfecţionare a unui program existent şi implementat de către PSD, deci avizat de Marcel Ciolacu. Acest program are în acest moment aproximativ 6.000 de beneficiari care au primit finanţare subvenţionată de către stat.

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu: Ce spune George Simion e că suma totală va fi de 35.000 de euro, nu o sumă subvenţionată de 30.000 de euro, cum e în Family Start, pe care s-o foloseşti ulterior.

Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare: La Family Start suma se returnează. Dobânda e subvenţionată, deci acelaşi lucru pe care îl promovează şi George Simion. Ce perfecţionează el în acest plan este că, pe lângă faptul că doreşte să finanţeze o parte din populaţie cu suma de 35.000 de euro sau chiar mai mult, în funcţie de tipul de apartament, vine la pachet cu construcţia unor locuinţe. Această construcţie de locuinţe poate fi fezabilă dacă ne întoarcem în anii '80, când economia era centralizată şi statul avea o economie care permitea construcţia unui milion de locuinţe. 

Marius Pancu: Adică în comunism.

Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare: Exact. Hai să-i spunem un socialism, dus într-o extremă de comunism. Ce a făcut PSD-ul cu acest program Family Start este un socialism, totuşi capitalist, pentru că finanţează o anumită categorie din populaţie, dar care foloseşte acei bani într-zonă privată. Cei care construiesc sunt privaţii, deci banii merg către privaţi. George Simion se duce în extrema socialismului cu această idee pentru că el consideră că statul va avea puterea şi capacitatea să construiască acest milion de locuinţe. Pentru asta trebuie să transformi economia, s-o centralizezi, s-o duci înapoi în sistemul pe care-l aveam în anii 80, tocmai ca să poţi, cu instrumentele statului, să construieşti acest milion de locuinţe. Ca să transformi economia îţi trebuie probabil 10 ani, şi încă 10 ani de comunism pur în care populaţia va presta ori prin muncă gratuită sau forţată, ori prin bani proprii. Vă pot face şi un calcul. Fiecare persoană activă din România ar trebui să cotizeze în jur de 100 de euro în fiecare lună timp de 10 ani, ca acest proiect al lui George Simion să poată fi implementat. Calculul e simplu. Eu dacă cumpăr o bancă din parc, aceeaşi pe care o cumpără şi statul, o voi cumpăra de 2-3 ori mai ieftin decât el. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la un apartament construit. Dacă un privat construieşte un apartament cu 40-50.000 de euro, statul îl va construi cu un cost de 2-3 ori mai mare. Haideţi să spunem că statul va construi cu 80.000 de euro apartamentele pe care le va vinde ulterior cu 35.000 de euro la acei beneficiari care se înscriu, în acest moment, pe listele AUR. Diferenţa de 80 de miliarde de euro, care ar fi costul total al proiectului celor un milion de apartamente, înseamnă că încasezi 35 de miliarde de euro de la beneficiari, iar diferenţa plus dobânzile pe care tu le subvenţionezi până în spre 100 de miliarde le va plăti cineva. Cine le va plăti? Le va plăti populaţia, ori în mod direct, ori prin taxe şi impozite, ori prin muncă forţată, e simplu.

Marius Pancu: Deci practic dacă faci 100.000 de locuinţe pe an la 35.000 de euro bucata, aşa cum promite George Simion...

Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare: Îl va costa 80.000 de euro bucata, pentru că astea-s costurile de astăzi.

Marius Pancu: Iar pe românii care sunt în afara celor 100.000 de beneficiari...

Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare: Vor cotiza pentru construcţia lor. Deci o reîmpărţire a avuţiei naţionale, de la mulţi la cei 100.000 sau un milion de beneficiari în 10 ani. Mai mult decât atât, putem merge pe ipoteza lui că doreşte să mărească avuţia naţională. Da, şi în anii 80, prin construcţia acelor milioane de locuinţe, s-a mărit avuţia naţională, dar cu un preţ. Cu preţul nivelului de trai al populaţiei. Populaţia a stat în sărăcie în acea perioadă, tocmai ca să se construiască acele locuinţe. Acelaşi lucru s-ar întâmpla şi acum. Fiecare familie ar avea cu 200 de euro în fiecare lună, tocmai ca acest plan al lui George Simion să poată fi pus în practică, asta neluând în calcul dacă statul este capabil sau nu să implementeze. Să spunem că se aliniază planetele şi vor avea forţă de muncă şi materiale să-l puna în practică, dar costul va exista şi acest cost îl va suporta toată populaţia României timp de 10 ani de zile în care nivelul de trai va fi redus, tocmai pentru că va fi finanţat acest proiect.

Marius Pancu: Bun şi haideţi să ne referim şi la partea cu dobânzile pentru că asta spuneam, că sunt cumva două componente în programul lui George Simion. Pe de-o parte este componenta cu apartamentele cu preţul fix de 35.000 de euro, şi pe de altă parte dobânda care ar trebui să scadă. Explică George Simion că la un credit actual, la o rată de 4.000 de lei, ar trebui să plătească numai 2.000 de lei. Reducem dobânzile în jur de 30-35% dobânda actuală. Repet acum, eu ca jurnalist vă spun că acest lucru nu poate fi făcut de preşedinte pentru că nu este în atribuţiile şefului de stat, prin Constituţie. Argumentul economic acum...

Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare: El spune aşa: dobânda va fi de 2% fixă, şi chiar şi cei 2% vor fi subvenţionaţi de stat. Asta înseamnă că va impune băncilor să finanţeze aceşti clienţi cu o dobâda de 2%. Dar nicio bancă privată nu va intra într-un astfel de program dacă costul banilor în acel moment va fi mai mare de 2%. Deci dacă piaţa de creditare din România va fi în zona de 2% la momentul programului, poate că acest procent aruncat de AUR ar fi unul fezabil, dar noi suntem la costuri de 7% dobândă. Mai mult, programul similar care funcţionează în acest moment, are dobânzi de 10%. Băncile intrate în acest program primesc 7.5% de la stat şi încă 2.5% de la clienţi, şi în total sunt 10% dobânda anuală dată pe creditele acestea în programul Familz Start. Ce vine George Simion să ne spună este o utopie că va impune acest 2% dobândă băncilor, pentru că nicio bancă nu va putea să intre în program şi să piardă diferenţa până la costul real al banilor din piaţă. Varianta în care forţezi o bancă de stat să finanţeze cu 2% nu mi se pare fezabilă, pentru că dacă ar fi fost posibilă cred că PSD-ul, în acest program Family Start, ar fi impus o dobândă mică, poate nu de 10%, dar poate de 4%, de 5%. Nici măcar la programul Noua Casă, fostul Prima Casă, nu s-a intervenit încât dobânzile să fie acceptabile, decente. Dobânzile în acest moment la programul Noua Casă sunt la peste 8%. 

Marius Pancu: Vreau să vă întreb o opinie personală din perspectiva celui care lucrează de atâta timp cu piaţa economică şi care şi încearcă să facă educaţie financiară. Când priviţi cozile acestea de oameni care chiar cred în aceste promisiuni ale lui George Simion, ce vă arată asta, ce înţelegeţi din aceste imagini despre nivelul de educaţie financiară al unui segment de populaţie din România şi cum vă raportaţi la el? Vă îngrijorează, nu vă îngrijorează?

Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare: Din păcate, startul l-au dat alţii. În ultimii ani s-au tot făcut programe sociale care n-au ajuns chiar la cazurile sociale. Vorbim de alocarea de bani pentru plata ratelor la structurile de forţă. Deci militarii şi poliţiştii din România au ratele plătite la credite în acest moment, de către stat. Vorbim de programul Family Start, care a început tot aşa, pe un segment redus de populaţie, dar s-a făcut şi există beneficiari care primesc subvenţie plătită din banii statului, care vin tot de la populaţie. Se redistribuie din tot ce face populaţia la un mic segment. Şi atunci, aş vrea să-i văd la coadă la AUR şi pe domnii din PSD care au dat startul la astfel de situaţii. Aş crede că în acest moment populaţia României e împărţită în două zone: populaţia capitalistă, care s-a adaptat la capitalism şi care a reuşit să se integreze şi să crească România în ultimii 30 de ani pe acest format de capitalism, şi o altă jumătate de Românie care îşi doreşte revenirea la forma socialistă, în care era o redistribuire de avuţie, care speră să se reîntoarcă acolo şi care se pune la coadă la AUR. Dacă vrem varianta socialistă, haideţi să votăm toţi 10 milioane cu acest partid şi poate facem un milion de case şi ridicăm avuţia naţională, dar cu preţul individual lal nivelului de trai. Deci individual vom sărăci, dar România ca stat va avea un milion de locuinţe în plus.

Marius Pancu: Vreau să fim neutri şi obiectivi şi să nu influenţăm în vreo direcţie votul.

Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare: Putem spune că partidele capitaliste ar trebui să vină cu un program prin care să spună: Vom face şi noi un milion de apartamente, dar generăm un fond de investiţii privat prin care toată populaţia să pună suta de euro în fiecare lună. Construim cele un milion de apartamente şi voi fi acţionar la ele.

Marius Pancu: Problema pe care a identificat-o George Simion e reală, creşte enorm preţul locuinţelor. Poate să existe vreo măsură liberală implementată, astfel încât să mai atenueze cumva din povara oamenilor care nu-şi permit să cumpere locuinţe?

Dragoş Nechifor, analist financiar specializat în creditare: Creşterea de preţuri vine din cauza politicilor statului care au dus creşterea numărului de locuinţe într-o direcţie greşită. Nu s-a investit deloc în zona aceasta. Nu avem standarde de calitate implementate care să fie verificate. Se construieşte prost, se construieşte puţin. Au fost tot felul de programe, inclusiv programul Prima Casă, care a limitat construcţia de locuinţe fezabile. S-au construit doar locuinţe până în limita de 60.000 de euro timp de 10 ani, doar ca să intre pe finanţare pe prima casă. Statul, prin intervenţiile pe care le-a făcut, de fapt a generat şansa ca aceste preţuri să crească. Statul ar trebui să se retragă complet, să creeze un cadru legal clar, obiectiv, cu standarde de calitate corecte şi să facă infrastructură. Atunci vor veni privaţi, inclusiv străini, care vor construi bine, fezabil, durabil şi cu calitate. 

Marius Pancu Like

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » CALCUL. Câți bani ar scoate fiecare român din buzunare, lunar, timp de 10 ani, pentru programul de case al lui Simion: "E fezabil doar dacă ne întoarcem în anii '80"