Video De ce au votat masiv cu Erdogan turcii din regiunea devastată de cutremure. Interviu cu Ionuţ Cojocaru, expert în spaţiul turc
Recep Erdogan, preşedintele în exerciţiu al Turciei, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia şi este mare favorit înainte de turul II, iar noi am analizat întreaga situaţie cu Ionuţ Cojocaru, lector universitar doctor al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Economice şi specialist în spaţiul turc, care a făcut o serie de declaraţii interesante, în exclusivitate pentru Observator.
Turcii îşi aleg preşedintele, iar cifrele oficiale de după primul tur al alegerilor arată că Recep Erdogan, preşedintele în exerciţiu, are mari şanse să câştige un nou mandat. Erdogan a obţinut 49,51% din voturi, la primul tur de scrutin, ratând de puţin posibilitatea de a câştiga noul mandat de preşedinte după doar un tur.
Erdogan are peste 4,6% avans faţă de rivalul său din turul II al alegerilor prezidenţiale, Kemal Kilicdaroglu, şi toate informaţiile îl dau ca mare favorit pe Erdogan înainte de turul II al alegerilor prezidenţiale. Am analizat întreaga situaţie din Turcia cu Ionuţ Cojocaru, lector universitar doctor al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Economice şi specialist în spaţiul turc.
Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Ionuţ Cojocaru, lector universitar doctor al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Economice.
- Turcia este o ţară atipică. Turcia este o ţară puţin diferită faţă de zona europeană, iar ca noi să putem să înţelegem lucrurile acestea ar trebui să o cunoaştem prin mentalitate, prin cultură, prin religie şi prin viziunea turcului care este total diferită faţă de cea a europeanului.
- Alegeri în Turcia: Ce ar însemna pentru turci o schimbare a regimului de la Ankara. Implicațiile scrutinului din...
- Rezultate alegeri Turcia. Este oficial: Erdogan vs Kilicdaroglu, în turul doi. La cine merg voturile lui Sinan Ogan...
- Alegeri în Turcia. Primele rezultate parţiale, după numărarea a 75,79% din voturi: Erdogan – 50,76%,...
- Preşedintele Erdogan controlează o mare parte din mass-media, controlează instituţiile statului, are puteri foarte mari, numeşte preşedinţii şi judecătorii de la Înalta Curte, de la Curtea Constituţională, numeşte şi poate dizolva şi Parlamentul, conform prevederilor din Constituţie, aşa că pentru mine nu a fost o surpriză că el a ajuns la scorul acesta şi putea să şi câştige cu 51%, cum a câştigat în 2018.
- Acest rezultat pe care Erdogan l-a obţinut acum este similar cu primul rezultat din 2002, când a venit la putere, 35%.
- Speranţa, dacă vreţi, pentru turci sau pentru Turcia totdeauna balansează între cele două tabere radicale. Este tabăra republicană, datată şi datorată lui Mustafa Kemal Ataturk, care a lăsat Republica Turcia şi a dus-o către valenţe europene. A schimbat Constituţia, a desfiinţat califatul, a schimbat limba, s-a implicat în reforme total pro-europene. Şi avem şi oamenii care atunci nu au înţeles de ce a trebuit să se desfiinţeze califatul, care erau în jur de 35-40%, iar Erdogan este omul care vine să le redea lor mândria şi viziunea respectivă pentru că Erdogan spune, şi nu prea poate fi contrazis, noi suntem musulmani, noi avem o altă valoare, noi vedem lucrurile diferit, noi nu suntem europeni. Noi suntem turci, suntem musulmani şi noi trebuie să ne consolidăm puterea în zona noastră de influenţă. Taberele acestea două sunt radicale şi atunci Erdogan, prin mişcările pe care le-a făcut, prin investiţiile în industria cinematografică, în filmele pe care toată lumea le vede, telenovelele turceşti, este o propagandă care, până la urmă, pentru turc contează mai mult decât faptul că nu îi ajunge salariul de la o lună la alta sau poate că are probleme cu locul de a găsi un loc de muncă. Cele două tabere sunt antagonice, iar fiecare dintre ei ştiu că electoratul lor este în zona aceea sau în zona cealaltă şi mai este acel procent de 10% care poate balansa, într-un fel sau altul, balanţa.
- Un rezultat atipic poate, dacă vreţi, pentru zona europeană este că nu poate să-şi explice de ce în zona unde au avut loc cutremurele acum trei luni au avut procente de cel puţin 50, 60, 70% pro Erdogan.
- Erdogan a exploatat foarte mult. Ştim că sunt în jur de 4 milioane de sirieni. Unii au primit cetăţenie şi bineînţeles că au votat cu Erdogan. Sunt foarte mulţi asistaţi social şi aceia au votat tot cu Erdogan. Mecanismul care este în spatele preşedintelui este unul foarte productiv şi Erdogan nu este liderul care să piardă. El a declarat, cu o săptămână înainte de alegeri, că dacă cealaltă tabără câştigă, înseamnă că este o lovitură de stat dată de occident împotriva noastră. Ministrul de Interne a întărit acest lucru. Erdogan a spus, la un miting, că acei radicali kurzi care votează pentru alianţa respectivă şi eu să plec de aici, să le las locul lor să vină? Niciodată. Eu am luat puterea de la popor şi am o datorie. Au pregătit cumva pe alegătorii indecişi să ştie ce o să urmeze dacă lucrurile merg în zona cealaltă.
- Dacă nu se întâmplă ceva ieşit din comun, Erdogan o să câştige, din punctul meu de vedere, în proporţie de 99%. Are acum 2,5 milioane de voturi peste adversar, iar prezenţa a fost de peste 93%, adică a fost o prezenţă foarte mare. Nu mă aştept ca prezenţa la urne să fie, peste două săptămâni, într-un procent atât de mare, dar oamenii care au votat cu Erdogan continuă să voteze. Eu, de exemplu, am vorbit cu multe cunoştinţe din Turcia, din toată Turcia, nu neapărat din Istanbul, din Ankara şi din Izmir. Oamenii spuneau că erau cozi de o oră şi jumătate sau două ore şi jumătate şi toţi oamenii vorbeau între ei şi spuneau că mergem să-l votăm pe Erdogan.
- Al treilea candidat nu se joacă deloc. El vine dintr-un partid care este într-o alianţă cu Erdogan şi care este un partid ultranaţionalist, iar candidatul în sine este o persoană ultranaţionalistă. Chiar dacă ar vrea să-i dea voturile rivalului lui Erdogan, oamenii nu ar merge după declaraţia lui pentru că ei sunt ultraconservatori şi ultranaţionalişti.
- Erdogan, care este un lider carismatic, ştie foarte bine că alegătorii celui de-al treilea candidat vin tot spre el.
- În Turcia este o altfel de mentalitate. Democraţia europeană pe care noi o conştientizăm nu cadrează cu statul turc, nu face echipă foarte bună. Erdogan o să-şi consolideze şi mai mult poziţia. Turcia vrea să intre în Uniunea Europeană, dar nu cred că se pune problema în condiţiile şi cum se prezintă statul turc astăzi. Nu respectă deciziile CEDO, nu respectă deciziile pe care le-au luat împreună cu Uniunea Europeană vizavi de migraţie, etc. Chiar dacă Erdogan ar vrea să intre în Uniunea Europeană, nu se pune problema de aşa ceva la momentul actual. Cred că dacă Turcia ar intra în Uniunea Europeană, ar schimba Uniunea Europeană, până la urmă, pentru că este cel mai numeros stat, are 85 de milioane de locuitori.
- Nu cred că Turcia merge spre Iran, dar, da, Turcia o să se radicalizeze mai mult, pentru că Erdogan, în momentul de faţă, a mai învăţat câteva dintre lecţiile trecutului. Nu a fost destul de confortabil în această campanie. A făcut foarte multe mitinguri. Aparatul lui a încercat, cumva, să contrabalanseze. Îmi aduc aminte că, cu două zile înainte de alegeri, a luat prezentatorii din prime-time, de ştiri, 26 de prezentatori, i-a pus aşa, într-un cerc, el era în faţa lor şi toate televiziunile transmiteau acea dezbatere în care lăudau realizările lui Erdogan. Există, totuşi, foarte multe realizări pe care Erdogan le-a făcut. Amintesc podul peste Dardanele, viaducte, tuneluri pe sub Bosfor, etc.
- Pe partea cealaltă este o problemă cu ceea ce priveşte deciziile CEDO, deciziile instanţei, stabilirea unor oameni şi organizaţii ca fiind terorişti sau teroriste, etc. Şi cu preţul unei inflaţii care este acum la 44%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰