Antena Meniu Search
x

Video Poliţia Română explică celebra Ordonanţă 84. Petiţii şi proteste din partea şoferilor, care acuză că vor rămâne fără permis nejustificat

Se adâncesc controversele în jurul Ordonanţei 84 care a introdus noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Tot mai mulţi contestă prevederile şi spun că mulţi şoferi vor rămâne nejustificat fără permis. Asta dacă refuză testarea pentru droguri, până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator. S-au lansat chiar şi petiţii online, care cer anularea ordonanţei. 

de Redactia Observator

la 05.07.2024 , 15:41

Noile reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan sunt contestate de şoferi. Cum justifică autorităţile necesitatea lor şi care sunt contraargumentele şoferilor am discutat la Observator cu Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române. 

Ca să înţelegem de ce ordonanţa 84 era necesară, l-am invitat în platou pe purtător de cuvânt al Poliţiei Române. Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii:

- Această Ordonanţă a modificat foarte multe aspecte la solicitarea cetăţenilor, în primul rând. De asemenea, aş menţiona faptul că înainte de a intra în vigoare a fost în transparenţă decizională la nicelul MAI şi oamenii, ONG-urile, societatea civilă au venit cu propuneri concrete care au fost introduse în aceste modificări. Ulterior, a fost transmisă către Guvern, a intrat în vigoare, anticipând aceste întrebări şi nevoia publicului de a cunoaşte toate aceste modificări, am organizat o conferinţă de presă, am explicat acolo toate aceste modifări. Ulterior, au apărut anumite nelămuriri în spaţiul public pe care ar trebui să le lămurim. 

Vezi și

- Vă dau un exemplu concret, dacă până sâmbătă un conducător auto refuza testarea cu aparatul etilotest sau drug test era condus la o unitate medicală. Acolo medicul afirma că prezintă semnele consumului, se retrăgea permisul conducere şi se întocmea un dosar penal. În prezent, prin această Ordonanţă, nu mai întocmim acel dosar penal, dar se retrage permisul de conducere până sunt primite rezultatele de la probele bilogice recoltate în acest sens.

Pe acelaşi subiect

- Aşadar, este un aspect pozitiv. Un alt aspect pozitiv al acestei Ordonanţe la solicitarea cetăţenilor, atunci când vorbeam la testarea cu aparatul etulotest de un rezultat sub 0,10 inclusiv, cetăţenii, pe vechea legislaţie puteau solicita să meargă la Medicină Legală, să le fie recoltate probe biologice de sânge şi s-a constatat că în mare parte din aceste situaţie, rezultatul venea negativ. Drept pentru care, am ţinut cont de această solicitare a cetăţenilor şi în prezent, prin actuala legislaţie, prin OUG 84 se face o nouă testare de către poliţistul rutier într-un interval de 15 minute, dar nu mai târziu de 20 de minute, iar dacă rezultatul este zero nu se mai reţine permisul de conducere ca până în prezent şi nu se aplică acea sancţiune contravenţională care se aplica până în prezent. 

- Rezultatele testării nu sunt fals pozitive, sunt infirmări de către Medicina Legală, iar aici ne referim inclusiv la consumul de anumite medicamente. 

- Rezultatul testării durează în unele cazuri o perioadă îndelungată, dar nu Poliţia Română dă acele rezultate. Însă, venint în întâmpinarea oamenilor, prin această OUG 84 s-a instituit cadrul legal ca Poliţia Română să-şi poată crea propriile laboratoare. Prin carul legal s-a instituit această posibilitate, dar şi un termen maxim 120 de zile. Nu o să aşteptăm 120 de zile, avem documentaţia pregătită pentru primul astfel de laborator de la nivelul Poliţiei Române, iar cel de-al doilea laborator la nivelul judeţului Cluj. Bineînţeles, vor fi făcute în mai multe regiuni ale ţării, dar m-am referit la primele două laboratoare. 

- Această testare este obligatorie din punct de vedere legal, nu este o opţiune. Aceasta este o obligaţie care derivă din cadrul normativ-incident. Dreptul de a conduce nu este un drept fundamental aşa cum este sănătatea, spre exemplu. Aşadar atunci când ne atribuim acest drept de a conduce, avem şi nişte responsabilităţi pe care trebuie să le respectăm, cum ar fi: să citim prospectul medicamentelor, iar acolo unde scrie că acele medicamente pot duce la un reflex întârziat şi pot afecta abilitatea de a conduce autovehicule, să nu facem acest lucru. Bineînţeles, sânătatea omului primează! Poliţia Română nu spune să nu ia pastile pentru dureri de cap, dar atunci când consumăm astfel de medicamente, aşa cum recomandă şi medicii, să nu ne urcăm la volan. 

- Dacă pe vecea Legislaţie se reţinea permisul de conducere şi la anumite unităţi de poliţie, în funcţie de dispoziţiile primite din partea Parchetelor, se întocmeau dosare penale, în prezent,  nu se mai întocmeşte acel dosar penal. Se retrage permisul de conducere pe Legislaţia intrată în vigoare, ca o măsură administrativă şi această măsură este în vigoare până la sosirea probelor. (...)

- Ne testăm pe  banii statului. Această măsură legislativă de retragere a permisului de conducere e aplicată atâta timp cât nu avem rezultatul problor, când avem rezultatul probelor, luam permisul înapoi. Pe vechea Legislaţie, având în vedere că se întocmea un dosar penal, ştim cu toţii că dosarele penale se soluţionează după 2-3 ani. Şi atunci, omul care avea rezultatul negativ în mână trebuia să aştepte soluţionarea acelui dosar penal şi din 15 ân 15 zile mergea la Parchet pentru a primi acea dovadă cu drept de circulaţie. Aşadar, 2-3 ani de chin pentur om să meargă din 15 în 15 zile să ceară o dovadă.Am eliminat acest aspect şi îmi cer scuze că trebuie să o spun, văd că oamenii sunt nemulţumiţi, au o petiţie pe care au semnat-o undeva la 100.000 de oameni, dar sunt curios ca simplu cetăţean al ţării. Acea petiţie a fost semnată cumva şi de către familiile celor decedaţi în accidente rutiere produse de persoane drogate sau băute. 

- Să ne imaginăm următorul scenariu, am avut acel caz foarte mediatizat din judeţul Constanţa. Să ne imagnăm că Poliţia Română întâlneşte astfel  10 de cazuri în fiecare noapte şi pe modificările aduse în prezent, coducătorul auto nu mai poate pleca cu maşina de acolo pentru că i se retrage permisul de conducere. Dacă mergem pe această petiţie care circulă şi despre care vorbeşte toata lumea, să eliminăm aceste modificări, în fiecare noapte vom avea 10 conducători auto potenţiali sub influenţa drogurilor care vor conduce şi vor produce tragedii şi vor muri oameni. 

PRIMELE CINCI LUNI DIN 2024

  • 12 şoferi depistaţi/zi sub influenţa drogurilor

1 IANUARIE – 20 AUGUST 2023

  • 1938 şoferi depistaţi sub influenţa drogurilor
  • +3% faţă de aceeaşi perioadă din 2022

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să consumaţi multivitamine, fără recomandarea medicului?
Observator » Invitatii Observator 12-14 » Poliţia Română explică celebra Ordonanţă 84. Petiţii şi proteste din partea şoferilor, care acuză că vor rămâne fără permis nejustificat