Antena Meniu Search
x

Video Psihologul Gabriela Maalouf, despre cum poate fi păstrat echilibrul treburilor în căsnicie

Pentru că ne aflăm în luna care celebrează Femeia, aruncăm o privire peste cele mai noi date de la Institutul Naţional de Statistică, date care ne confirmă o tendinţă pe care o observăm de câţiva ani încoace: femeile de la oraş devin mame mai târziu decât cele de la sate. Totodată, un alt studiu indică faptul că treburile casnice revin în sarcina a şapte din zece femei.

de Redactia Observator

la 07.03.2023, 17:15

Vezi și

Undeva la 30 de ani - aceasta este vârsta medie la care majoritatea femeilor de la oraşe devin mame. Cu aproximativ trei ani mai mult, faţă de cele de la sate. Decalajul se menţine, în special, atunci când vorbim despre prima naştere. Tot datele INS ne arată şi o altă diferenţă între mediul rural şi urban: faptul că femeile care NU au un job devin mame mai des la sate, comparativ cu cele de la oraşe. 

Să ne concentrăm acum şi pe multele roluri pe care femeile şi le asumă în era modernă. Peste 60% din ele drămuiesc banii familiei, cu alte cuvinte, trebuie să se asigure că ajung pentru tot ce e nevoie. Aproape la fel de multe sunt singurele care gătesc în familie. Trei din zece femei sunt şi organizatori de petreceri aniversare, la nevoie. 

Pentru femeile care au şi rol de mamă, lucrurile se complică. Ele se ocupă în cea mai mare parte din timp de lecţiile pe care le au de făcut copiii, ocazional, sunt şi şoferul sau taximetristul copilului şi nu de puţine ori preiau sarcinile care, în mod tradiţional, le-ar reveni bărbaţilor: reparaţiile din casă, de pildă. Şi dacă nu pot ele, măcar să găsească meşterul care s-o facă. 

Toate aceste sarcini înseamnă, ca timp, mai mult de 4 ore zi de zi. Asta înseamnă un job cu jumătate de normă, practic. În schimb, dacă privim şi în cealaltă tabără, bărbaţii care se implică în treburile casnice alocă cel mult 3 ore zilnic pentru ele şi doar 17 la sută depăşesc acest timp.

Există soluţii la îndemână, pentru a păstra acest echilibru? Unde şi când pot interveni bărbaţii ca să remedieze situaţia? Vezi în video cum lămureşte situaţia psihologul Gabriela Maalouf.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Invitatii Observator 12-14 » Psihologul Gabriela Maalouf, despre cum poate fi păstrat echilibrul treburilor în căsnicie