Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video CALCUL. Cum estimezi în cât timp vei produce profit atunci când îţi deschizi o afacere

O nouă rubrică IQ Financiar. Iancu Guda ne explică astăzi cum poţi calcula când îţi vei recupera cheltuielile iniţiale şi să faci profit, când deschizi o afacere.

de Iancu Guda

la 24.02.2025 , 11:38

Cum se face calculul pentru o afacere la început de drum, investiţia iniţială până când îţi recuperezi cheltuielile şi faci profit ca să recuperezi investiţia cu amortizare. De asta e important când faci o afacere să estimezi corect investiţia iniţială. O să dăm un exemplu simplu, un bar, ai nişte bani, cu amenajarea spaţiului, ţi-ai luat nişte aparaturi pentru nişte cafele sofisticate care nu prea se vând şi atunci nu este o investiţie logică, necesară, dar aşa se face investiţia iniţială.

Cum calculezi cheltuielile pe termen lung

Trebuie să o calculezi exact şi cât mai util, apoi trebuie să ai bani pregătiţi şi pentru primele luni sau chiar peste un an, de pierdere. Trebuie să estimezi când ajungi pe profit, pentru că cheltuielile curg din prima lună dar tu poate ai venituri foarte mici, vedem veniturile cum cresc mai lent, iar cheltuieli sunt destul de mari, chirie, salarii, etc. Vizual, de abia după o perioadă avem venituri mai mari decât cheltuielile şi încep să fac profit ca să recuperez investiţia, dar dacă adun prima bucată am pierdere, se numeşte OPEX, adică pierdere din operaţiuni, adică am cheltuieli mai mari decât venituri, de abia apoi încep să intru pe profit şi să recuperez pierderile şi investiţia iniţială. 

Vezi și

Avem costurile fixe care sunt la fel indiferent, chirie de exemplu. Apoi avem salariile minime, cheltuielile variabile, ele merg cu vânzările, vinzi un preparat mai mult, îţi trebuie mai multe ingrediente. Costurile totale sunt cele două adunate şi veniturile cresc mai lent. Dacă am greşit aceste calcule nu este bine pentru că nu sunt pregătit suficient cu bani ca să depăşesc perioada de pierderi care poate se prelungeşte. De aceea din păcate în România nu avem decât 5% companii cu venituri peste un milion de euro, restul de 95% sunt afaceri mici care nu se dezvoltă.

Pe acelaşi subiect

Exemplu

Un exemplu, deschidem un restaurant, am costuri fixe, chirie, salarii, electricitate, undeva a 40.000 de lei pe lună, apoi marja este de 64%, adică dacă vând cu 100 de lei ma costă 30 de lei materiile prime şi dacă am o franciză către care plătesc acele taxe  plus marketing de 6%. Întrebarea este câte vânzări minime necesare trebuie să fac ca să acopăr cheltuielile fixe să trec pe profit. 

La 64% marjă, practic împarte costurile fixe de 40.000 de lei la marja brută şi îmi dă 62.500, care înseamnă 2.000 de lei pe zi şi dacă vreau să fac diverse combinaţii de număr de clienţi şi bon mediu ca să fac 2.000 de lei pe zi îmi trebuie 100 de lei bon mediu la 21 de clienţi. Dar eşti sigur că ai 21 de clienţi cu 100 de lei bon mediu, nu ştii. De aceea lucrez pe scenarii, mai pesimiste mai optimiste şi vezi ce face realitatea. 

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ai reușit vreodată să rezolvi o problemă cu o comandă greșită pe un site de cumpărături online?
Observator » IQ Financiar » CALCUL. Cum estimezi în cât timp vei produce profit atunci când îţi deschizi o afacere